Belföld

Országos sztrájkokkal kényszerítenék a kormányt

Munkabeszüntetésekre számít az MSZOSZ elnöke, ha a kabinet kihagyja a munkavállalókat a minimálbér-tárgyalásokból.

Országos sztrájkok jöhetnek, ha a kormány nem hagyja meg a szakszervezetek jogosultságait a minimálbérről történő egyeztetésekben – mondta a Hírszerzőnek Pataky Péter (képünkön), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke.

Ahogy arról korábban a Napi Gazdaság beszámolt, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról szóló törvény tervezete szerint, jövőre a kormány maga határozná meg rendeletben a minimálbért és a garantált bérminimumot. Ezzel együtt megszüntetnék az Országos Érdekegyeztető Tanácsot – amelyben a munkaadók, a munkavállalók és a kabinet is rendelkezik képviselettel -, és helyette felállítanák a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács nevű testületet, amely a minimálbér kapcsán csak korlátozott egyeztetési joggal rendelkezne.

Pataky Péter szerint az új rendszer egyértelműen azt szolgálja, hogy a kormánynak ne kelljen tárgyalóasztalhoz ülnie a munkavállalókkal, pedig szerinte az élet már többször bizonyította, hogy szükség van a véleményükre. Ha ez bekövetkezne, akkor jön a nyomásgyakorlás: a szakszervezeti szövetségek összefognak majd, és országos munkabeszüntetést fognak hirdetni, és ebben a helyzetben a törvény kötelezővé teszi a tárgyalásokat, igaz, a munkaadók kimaradnának belőle – mondta Pataky Péter a Hírszerzőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik