Nagyvilág

VSquare: Orbánék nemcsak kínai rendőrök, hanem megfigyelő kamerák telepítését is engedik Pekingnek

MTI
MTI

Nem nyilvános megállapodás született a magyar és a kínai vezetés között, hogy fejlett AI-val, például arcfelismerő szoftverrel ellátott térfigyelő kamerákat is telepíthetnek Magyarországra, írta csütörtöki hírlevelében a VSquare.

A lap forrásai szerint a megállapodás Orbán Viktor és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozóján született meg, ahol arról is döntöttek, hogy kínai rendőrök járőrözhetnek majd Magyarországon, és így könnyen eljuthatnak titkos küldetésekkel akár más uniós országbeli célpontokhoz is.

A V-Square az értesüléssel kapcsolatban hiába kereste a magyar kormányzatot, nem kapott hivatalos választ.

A VSquare szerint ha igaz is, hogy a kínai térfigyelő kamerák esetében a telepítés célja a kínai befektetések, intézmények és azok munkatársai megfigyelése, aggaszthatja Magyarország NATO-szövetségesit, hogy a kínai hadsereghez/hírszerzéshez köthető, vagy akár nyugati szankciók alatt álló technológiai cégeket is bevonhatnak az ügyletbe.

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-listavezetője az Európai Bizottsághoz fordul, a sajtóértesülések miatt. A politikus a Facebookon azt írta: a technológia használatáról szóló megállapodás számos jogszabályt sérthet és súlyosan veszélyezteti a magyar állampolgárokat és a Magyarországon élő kínai állampolgárok biztonságát, valamint az ország szuverenítását is.

A kínai technika és az azt üzemeltető, fejlesztő kínai cégek jelenléte az országban teljes mértékben szemben áll a demokratikus működéssel és a NATO, illetve az EU értékeivel és érdekeivel

– írta Donáth.

Frissítés:

A VSquare cikkére a Külgazdasági és Külügyminisztérium pénteken reagált. A tárca sajtóosztálya azt írta, hogy a cikk klasszikus álhírterjesztés, ami minden valóságalapot nélkülöz. A KKM szerint kamerák telepítéséről semmilyen megállapodás nem született, a kínai elnök magyarországi látogatása során egyetlen fórumon sem volt napirenden még csak hasonló téma sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik