Belföld

Schmitt: a harcos címlapok bizonyítják a sajtószabadságot

A köztársasági elnök külföldi nagyköveteket fogadott a Sándor-palotában.

Schmitt Pál “különös kegyelemnek” érzi, hogy Magyarország súlyos nemzetközi dilemmák, sorsfordító kérdések közepette vette át az EU-elnökséget. A köztársasági elnök külföldi nagyköveteknek adott keddi fogadásán a Sándor-palotában arról beszélt: “ilyenkor van a legnagyobb szükség azokra a tulajdonságokra, amelyekkel hazám rendelkezik; készek is vagyunk a közösség szolgálatába állítani nem mindennapi képességeinket (…) a magyar nemzet mindig, minden körülmények között talpra tudott állni, újra tudta kezdeni”.

Az államfő a Magyarországon akkreditált diplomáciai missziók vezetőinek tiszteletére adott újévi fogadáson kifejezte azon meggyőződését, hogy “a magyarok sikerre vihetik a közösség ügyét”. Emlékeztetett: Magyarország a kereszténység védőbástyája volt, és olyan “tetteket” hajtott végre, mint “1956 hősi és 1989 vértelen forradalma”.

Schmitt Pál kijelentette: Magyarországon teljes és maradéktalan sajtószabadság van; ha az új médiatörvény szövege nem felel meg a közös európai mércének, “nyitottak vagyunk annak átgondolására”. Hangsúlyozta, hogy Magyarország demokratikus jogállam, ahol a szabadságjogok maradéktalanul érvényesülnek. Az államfő szerint mi sem bizonyítja jobban a teljes és maradéktalan sajtószabadságot, minthogy “harcos címlapos támadásokban lehet egyet nem érteni a kormány törekvéseivel, vagy éppen a médiatörvénnyel”.

Schmitt Pál megjegyezte: őszintén reméli, hogy a “törvény bizonyítani fog (…) lássuk a gyakorlatot, és akkor követeljünk változtatásokat, ha azt a tapasztalatok indokolják”.

A köztársasági elnök azt mondta, Magyarországra 2011 első felében hatalmas kihívás vár, “nem csak magunkért, de százmilliókért kell helytállnunk”. Hozzáfűzte, “a magyarok éhesek a sikerre, és szívükön viselik a közösségi célokat, az erős Európa ügyét”. Az államfő szerint Magyarország nemzetközi feladatait most elsősorban az uniós elnökség határozza meg. Kifejtette, köztársasági elnökként külföldi útjai és hazai találkozásai is e misszió jegyében szerveződnek majd. Kitért arra is, hogy miután – vállalásának megfelelően – tavaly a szomszédos országok közül már felkereste Ausztriát, Horvátországot, Romániát, Szlovéniát és Ukrajnát, a következő hetekben ellátogat Szlovákiába és Szerbiába.

A köztársasági elnök hozzátette: Magyarországra a soros EU-elnökségtől függetlenül is nagy kihívások várnak 2011-ben. A törvényalkotás, “amely az elmúlt félévben is komoly feladatot jelentett a hivatalomnak, várhatóan az eddigiekhez hasonló ütemben folytatódik” – fogalmazott. Mint mondta, az utóbbi öt hónapban az Országgyűlés által felterjesztett több mint száz törvényt aláírta, “mivel hivatalom ezek mindegyikét alkotmányosnak találta”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik