Belföld

2014-re felállhat az önkéntes haderő

A honvédelmi miniszter számítása szerint egy "katona árából" három tartalékost kapunk.

A honvédelmi miniszter szerint 2014-re fel lehet állítani egy úgynevezett önkéntes haderőt. Hende Csaba szerint a honvédség aktív állománya mellett a hat-nyolcezres tartalékos szükség esetén bármikor bevethető lenne. A politikus a Hír Televízió Rájátszás című műsorában hangsúlyozta: nemzetközi példák igazolják az önkéntes haderő létjogosultságát.

Mint mondta, egy-egy tartalékos katona esetleges aktiválása sokkal olcsóbb lenne, mint az új szerződéses katonák kiképzése. Az amerikai tapasztalat arról szól, hogy egy hivatásos katona bekerülési költségének az egyharmadába kerül egy tartalékos. “Tehát egy katona árából hármat kapunk. Igaz, hogy csak akkor áll rendelkezésre, ha baj van, de rendelkezésre áll akkor is, ha homokzsákot kell rakni kézről kézre adogatva a többi, úgymond rendes katonával a gáton. És rendelkezésre áll akkor is, amikor a honvédségben lévő személyi hiányokat kell kipótolni” – fogalmazott Hende Csaba honvédelmi miniszter.

A honvédség alakulatainál egyébként év végétől újra katonák őrizhetik a laktanyákat. Az őrző-védő cégek alkalmazása eddig évi 9 milliárd forintjába került a tárcának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik