Belföld

Hamarosan bejelentik az új NATO-radar helyszínét

Hende Csaba szerint az ideális helyszín a Zengő lett volna, máshol csak jelentős többletköltséggel lehet üzemeltetni a radart.

A harmadik magyar NATO-radar ügyében még tartanak az egyeztetések, a honvédelmi miniszter nem mondott részleteket a lehetséges új helyszínről.

Hende Csaba emlékeztetett: a radar ügye 1999 óta húzódik: korábban két helyszínt is kijelöltek, először a Zengőt, majd a Tubest, de végül a tiltakozások miatt mindkettőt elvetették. Megjegyezte: Békéscsabán és Bánkúton minden különösebb botrány és baj nélkül felépítettek két ugyanilyen radart, “és ragyogóan szolgálják hazánk légterének biztonságát”. A harmadik háromdimenziós radarra elengedhetetlenül szükség van – erősítette meg a tárcavezető.

A Zengőn kívül minden más helyszínen szükség lesz a radar felépítése mellett arra, hogy fenntartsanak legalább kettő, úgynevezett réskitöltő radarszázadot. Ennek költsége évente körülbelül tízmilliárd forint – közölte Hende Csaba.

A miniszter a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában szerda este azt mondta, hogy a harmadik radar helyszínét már egyeztették a katonai szövetséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik