Belföld

Oszkó bírálja a pártok gazdaságpolitikai programjait

A politikának fel kellene hagynia a korlátolt, profitérdekelt rövidtávú gondolkodással - javasolja cikkében a pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter szerint az elmúlt évek tanulsága, hogy a rövidtávú gondolkodás nemcsak az olykor korlátolt szemléletű, profitérdekelt és ezért mindent pénzben mérő befektetőkre jellemző, hanem sajnos a politikai döntéshozókra is igaz.

Oszkó Péter komoly hibának tartja, ha egy politikus a gazdasági bajok tüneteit észleli csak, mert így csak a látszólagos sikerekkel járó tüneti kezeléseket támogatja, a többéves terápiát igénylő, tartós változásokkal szemben ellenérdekelt lesz.

Fokozott bizonytalanságot kelt ezért, hogy a választási kampányban meghirdetett gazdaságpolitikai programokból egyelőre sehogy sem akar kirajzolódni a jövő tudatos és felelős kormányzati politikája.

Márpedig sorskérdés Magyarországnak, hogy a következő kormány szemléletében milyen arányban fognak tükröződni a rövidtávú politikai szempontok, mennyiben törekszik majd meglévő problémák elfedésére vagy látszólagos, átmeneti, tüneti kezelésére, illetve mennyiben szánja rá magát a felépülését éppen csak megkezdő, számos gyengeségét még leküzdeni kényszerülő hazai gazdaság további mélyreható gyógyítására – írja elemzésében a Bajnai-kormány pénzügyminisztere.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik