Belföld

Elzárt adatok az állambiztonsági nyilvántartásokban

Több mint 25 ezer hálózati személy azonosító kartonját rögzítették digitálisan az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában ugyan, és további több mint 6000 hálózati személyt azonosítottak, de ezt a nyilvántartást nem bocsátják a kutatók rendelkezésére – írja az ÉS-ben Ungváry Krisztián.

Sőt a levéltár munkatársainak többsége sem férhet hozzá. Törvény ugyan nem hatalmaz fel arra, hogy a kutatók elől ezeket az adatokat elzárják, annál is inkább, mivel a nyilvántartás különlegesen védendő szenzitív adatot (szexuális szokás, egészségi állapot) egyetlen esetben sem tartalmaz, mégis megteszik. Pedig a hálózati sorsok kutatása komoly tanulságokkal jár – állítja Ungváry. Ilyenek a hálózati személyek kizárásához vezető körülmények.

Ezt néhány konkrét példával mutatja be. Állítván: általános következtetéseket is levonhatunk abból, hogy a teljesen eltérő helyzetű emberek hogyan használták ki mozgásterüket. Az is látható, vajon az érintetteknek árt vagy használ a nyilvánosságra hozatal?

Jellemző például az ügynökök kizárásának körülménye. „Minden jel szerint az érintettek jelentős részében a súlyos lelkiismeret-furdalás tette lehetetlenné az eleinte elvállalt munkát. A Komárom Megyei Rendőr-főkapitányság politikai osztályának 1970-ben készült jelentése pl. a következő eseteket sorolja fel: „Kiss Péter” fn. inf. 1967 augusztusában lett beszervezve hazafias alapon, és 1968 márciusában zártuk ki. Az előzetes tanulmányozás jónak látszott. A személyes megismerés alkalmával készségesnek mutatkozott. Becsületbeli kötelességének tartotta, hogy az általa észlelt rendellenességekről a belügyi szerveket tájékoztassa. A beszervezést szívesen vállalata, azonban a találkozókra nem járt el, jelentést nem adott. Arra hivatkozott, hogy a beszervezése óta nagyon nyugtalan, attól fél, hogy őt is megölik, mint az általa olvasott kémregényekben szereplő ügynököket. Lakhelyétől távol vállalt munkát, hogy ezzel is okot szolgáltasson a kapcsolat megszakítására.”

(További részletek és példák az ÉS cikkében olvashatók!)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik