Belföld

Olaj a mélyben, euró a magasban

Az elmúlt héten drasztikus mértékben esett a kőolaj nemzetközi jegyzése, várhatóan az olaj ára marad a középpontban ezen a héten is. Kedvező a hangulat a világ tőzsdéin, a BUX tizenkét hónapja töretlenül emelkedik.

Ami felmegy, az egyszer le is esik, tartja a mondás. Az olaj esetében mindez múlt héten vált kézzelfoghatóvá, amikor a Brent típusú olaj hordónkénti ára 42,9 dollárról 38,3 dollárra esett. Sokan számítottak már az olaj árának csökkenésére, végül az amerikai készletadatok vártnál nagyobb mértékű bővülésének sikerült kiváltania. Szakmai körökben egyre kevesebbet beszélnek a túlkeresletről, és immár a rövid távra befektetők is a csökkenő olajárra spekulálnak.


Kelepcében az OPEC?


Várhatóan az olaj marad az érdeklődés középpontjában ezen a héten is, de nemcsak a múlt heti események miatt. Szerdán az amerikai termék-készletadatokat publikálják, ez újabb lökést adhat az olajáresésnek. Az egész heti események tükrében dönthet majd az OPEC a kitermelési kvótákról. Az általános várakozások szerint az olajkartell változatlanul fogja hagyni a napi 27 millió hordós kitermelési kvótát, habár annak szigorúbb betartására sarkallhatja tagjait, hiszen köztudott, hogy egyes országok a kvótájukat meghaladó mértékű kitermelési gyakorlatot folytatnak.

A kvóta csökkentése azonban akár visszafelé is elsülhet az olajexportáló országok szempontjából, hiszen elsősorban az a félelem vezetett az ötvendolláros olajárhoz, hogy a kitermelés nem lesz képes követni a fejlődő országok gyors ütemű keresletbővülését. Amennyiben az OPEC csökkenti a kvótáit, az világos jele annak, hogy hiányról szó sincs, és ez az olajár további csökkenését segítheti elő.


Megy a dollár lefelé


A csökkenő olajár kedvező hangulatot varázsolt a tőzsdeparkettre, a részvényárfolyamok világszerte emelkedést produkáltak. Elsősorban a gazdasági növekedéstől függő iparágak részvényei emelkedtek, miután



Olaj a mélyben, euró a magasban 1


a magas olajárak a gazdasági növekedésre voltak leginkább negatív hatással. A legnagyobb győztesek azonban – nem meglepő módon – a légitársaságok papírjai voltak. Az alacsonyabb olajár ugyanis jelentősen csökkentheti veszteségeiket.

Rosszul szerepeltek viszont a dollár gyengülésére érzékeny vállalatok részvényei. A dollár az euróval szemben immár megközelítette az 1,34-es szintet, ez hasonlóan nagy aggodalmat okoz az európai gazdaságnak, mint a tartósan magas olajár. Az utóbbi hetekben ráadásul felgyorsult a dollár gyengülése, amit sokan a spekuláció növekedésével magyaráznak. Az egyik vélekedés szerint most azok a befektetők vásárolják vissza eurójukat, akik az 1,30-as szintnél fordulópontot szimatoltak és ezért eurót adtak el dollárért. Most, miután ez a befektetés nagyon rosszul sült el, sokan zárják pozícióikat, és ez a kényszereladás gyengíti a dollárt.








Vágást vár a piac
A forint- és a kötvénypiac is igen lapos volt a múlt héten. A GDP adat sem igen mozgatta meg, továbbra is arra számít szinte egyöntetűen mindenki, hogy a Monetáris Tanács az idei utolsó, december 20-ai ülésén újabb fél százalékkal csökkenti az alapkamatot. Ezzel az évet 9,5 százalékon fejeznénk be, ami 3 százalékos csökkenést jelent a január elsejei állapothoz képest.

Itthon: Mikulás-rally


A hazai részvénypiacon ezért rosszul szerepeltek a gyógyszergyártók, ők jelentős mértékben exportálnak dollár-elszámolású területekre, úgymint az Egyesült Államok vagy Oroszország. Ezzel szemben a Matáv remek hetet zárt, és 2 százalékot meghaladó erősödésével pozitív tartományban tartotta a BUX-ot, amely így már tizenkettedik hónapja folyamatosan emelkedik. December elején hagyományosan jól teljesítenek a részvények, ezt a köznyelv Mikulás-rallynak nevezi.

Az idén az olajár mellett az hazai makroesemények is segíthetik a BUX-ot. A múlt héten tették közzé a harmadik negyedéves GDP-növekedési prognózist, e szerint a gazdaság 3,7 százalékkal bővült. Ez megfelel a várakozásoknak, az egyetlen meglepetés az volt, hogy felfelé módosították az első féléves növekedési számokat, és így az idén átlagosan még mindig egy hajszállal 4 százalék feletti növekedésnél járunk. A negyedik negyedévre 3,8 százalékos GDP számot várnak az elemzők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik