Belföld

Valószínűleg nem lesz &#8217Made in the EU’ árucímke

Úgy tűnik, már az első körben megbukik az Európai Bizottság azon elképzelése, hogy a jövőben minden európai terméken kötelezően szerepeljen a "Made in the EU" felirat.

Az Európai Bizottság még januárban javasolta, hogy a jövőben minden Európában forgalomba hozott terméken szerepeljen egy “Made in the EU”, vagyis “Az EU-ban gyártva” címke. A címke célja az volna, hogy jobban tudatosítsa az európaiakban a kontinens egységét, és “láthatóbbá” tegye a közösséget a nemzetközi kereskedelemben.

A tagállamok kereskedelmi illetékesei pénteken tárgyaltak először a címkéről Brüsszelben. Úgy tudni, hogy a javaslatot nem fogadták túlzott lelkesedéssel. A legtöbb tagállam szerint a címkének nem volna sok haszna, már csak azért sem, mert az európaiak jelentős része nem is tudja pontosan, hogy ki tagja az EU-nak és ki nem.

A címke ellen szól az is – és ezen a ponton a tagállamok nagy része egyetért az ipari lobbival -, hogy pluszkiadást jelentene a gyártóknak. Az EU-s címke ugyanis nem helyettesítené a “Made in Hungary” vagy a “Made in England” címkét, hanem mellette szerepelne, és így extra költséggel járna pénzben, időben és adminisztrációban. Ezt egyébként az Európai Bizottság is elismerte, amikor a tagállamok elé terjesztette a javaslatot.

Az ágazatok közül mindössze a textilipar támogatja a címke bevezetését, az európai export támogatása, “láthatóbbá” tétele miatt. Az egyeztetések még folytatódnak a héten a tagállamok közt, de ha az első körben ekkora ellenkezés van, az általában azt jelenti, hogy a javaslatnak ebben formájában nincs jövője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik