Belföld

Megemlékezések március tizenötödikén

Magyar Bálint oktatási miniszter mondta el a hivatalos beszédet március 15. alkalmából Budapesten, a Nemzeti Múzeum előtt. A szabaddemokrata politikus, aki Szemere Bertalan - a forradalom második miniszterelnöke - ükunokájaként utalt családjának szerepére a szabadságharcban, azt hangsúlyozta, hogy magyarnak lenni nem kudarc-, hanem sikertörténet.

Zászlófelvonás a Kossuth-téren

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 156. évfordulója alkalmából katonai tiszteletadás mellett felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtt, a Kossuth téren hétfőn. A lobogó felvonása után a közjogi méltóságok koszorút helyeztek el Kossuth Lajos szobránál.

Magyar Bálint utalt Magyarország és Európa közös kultúrájára, hogy “Hungária” újra visszatér Európába, testvéreihez, akik szintén visszatalálnak hozzá.

Az oktatási miniszter Kossuthot idézve névtelen félisteneknek nevezte azokat a honvédeket, akik a magyar szabadságért harcoltak, és a miniszter szerint a magyar történelem az emberekről, a névtelen félistenekről szól. A magyar szabadság szerinte nem a földről és a területről, hanem az emberekről szól. Ekkor Deákot idézte: Haza csak ott van, ahol jog is van.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc liberális emlékét Magyar Bálint azzal idézte fel, hogy akkor törölték el a jobbágyságot, a nemzetiségek – igaz megkésve – törvényt kaptak és a zsidók is ekkor kaptak állampolgári jogokat.

Hozzátette: amíg lesz Magyarország, addig március tizenötödike is van.


Magyar Bálint beszéde után a Múzeum-kertben a tömeg háromperces néma vigyázzállásban emlékezett meg a csütörtöki madridi merényletsorozat áldozatairól. Egész Európában is ugyanebben az időben emlékeztek meg a tragédiáról.


Medgyessy 15 millió magyarról beszél

Medgyessy Péter kormányfő a határon túli magyarokhoz intézett hétfői ünnepi üzenetében így fogalmazott: az EU-csatlakozás 15 millió magyar életére lesz kihatással. “Magyarország szabad és független, de nem magányos ország, tagja az euroatlanti világ legnagyobb szövetségeinek, gazdasági érdek- és szellemi értékközösségének. Olyan változás ez, amely belátható időn belül jótékony hatással lesz az egész nemzetközösség, 15 milliónk életére” – áll az üzenetben.


A miniszterelnök hozzátette: Magyarország érdeke, hogy a szomszédos országok mielőbb csatlakozhassanak az EU-hoz – írja az Origo.hu.


Demszky: nem engedünk a ’89-ből!


Budapest főpolgármestere, Demszky Gábor arról beszélt március tizenötödikén, hogy egyetértésre van szükség, olyan egyetértésre, amilyen 1848-ban volt a szocialista Táncsics, a liberális Kossuth és a konzervatív Széchenyi között. S olyan egyetértésre, amely 1989-ben volt a szocialisták, a liberálisok és a konzervatívok között. Erre az egyetértésre a mostani európai uniós csatlakozás miatt van szükség.


Ugyanakkor Demszky hangsúlyozta: nem szabad, hogy az 1989-es alkotmányos, illetve közjogi rendszeren változtassanak. “Nem engedünk a ’89-ből!” – mondta, talán arra utalva, hogy Medgyessy Péter nemrégiben felvetette a közvetlen köztársaságielnök-választást. Ugyanakkor Medgyessy más javaslatait támogatni látszott a főpolgármester: így például szerinte annyi honatyára és városatyára van szükség, amennyi kell a feladatok ellátásához. (Mint ismeretes, Medgyessy Péter a parlament létszámának radikális csökkentésére is javaslatot tett néhány héttel ezelőtt.)


Demszky Gábor megszakította beszédét, amikor a spanyolországi merényletek áldozataira emlékezett. A főpolgármester szerint arctalan és gyáva ellenségei a szabadságnak azok, akik végrehajtották a csütörtöki merényletet, 911 nappal a New York-i World Trade Center elleni támadás után.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik