Belföld

Pénztári stratégiák – aki mer, az…

A tavalyi, rekordösszegű veszteség, az állampapír-piaci csalódások kockázatosabb stratégiák felé hajtják a nyugdíjpénztárakat. Már kockázati tőkealapokba is fektethetnek.

Két fontos tanulsággal minden bizonnyal szolgált a múlt év a nyugdíjpénztárak számára: nem mindig az a legbiztonságosabb, ami annak látszik, illetve nem jó, ha a pénztári vagyon szinte kizárólag állampapírban kamatozik. A nyugdíjpénztárak ugyanis döntően kincstárjegyekbe és hosszabb futamidejű államkötvényekbe fektetik a tagok pénzét, ezeken pedig rekordveszteséget könyvelhettek el 2003-ban.



Pénztári stratégiák – aki mer, az… 1


Az állampapírpiaci hozamok növekedése nagyban befolyásolja a pénztárak teljesítményét: az emiatt bekövetkező árfolyamesést számvitelileg el kell számolniuk. A szektor egészére nézve tehát borítékolható a negatív reálhozam, igaz, ebben legkorábban májusban lehetünk egészen biztosak, miután a végleges hozamadatokat minden kassza publikálta a Pénzügyi Közlönyben.

Negatív hozamok

A hivatalosan megkövetelt évi egyszeri nyilvánosságra hozataltól eltekintve nem szeretik a pénztárak vezetői, ha a hozamadatokon csámcsog a szaksajtó. Különösen nem a „rossz” éveket követően, mint amilyen a tavalyi is volt. Amint azt egy nevének elhallgatását kérő pénztári vezető mondta, senkinek nem áll érdekében, hogy a többieket megelőzve azzal sújtsa a közvéleményt és a tagságot, hogy az elmúlt időszak hozama messze elmarad az éves infláció mértékétől. Még akkor sem, ha nem egy pénztár számára nem ez lesz az első alkalom, hogy ilyen hírrel kell előállnia.



Pénztári stratégiák – aki mer, az… 2


 

Jobb időkben sem voltak kifejezetten sikeresek a nyugdíjpénztárak – tisztelet néhány kivételnek. Akadt jó néhány olyan, amelyik az elmúlt években sem örvendeztette meg pozitív reálhozammal a tagjait, kicsik és nagyok, önkéntes és magánpénztárak között egyaránt. Tudjuk persze, hogy hosszú távon kell megítélni a pénztárakat és nem szabad eltekinteni az általános piaci környezettől, illetve a befektetési stratégiától sem.



Pénztári stratégiák – aki mer, az… 3


Ami az előbbit illeti, tavaly valóban összecsaptak a felhők a pénztárak fölött, a többszöri és igen meredek jegybanki kamatvágásokat majd az ezeket követő állampapírpiaci hozamemelkedéseket nem lehetett előre látni és kivédeni. A befektetési stratégiát illetően pedig el kell fogadni, hogy egyes években az egyik, máskor a másik pénztár teljesít jobban, attól függően, hogy történetesen hány százalékos részvényportfólióval dolgozik, vagy fektet-e egyéb, kockázatosabbnak ítélt instrumentumokba is.

                 Bátrabbaknak

A Euroventures Capital Tanácsadó Kft. csütörtökön tette közzé, hogy újtára indította az első olyan kockázati tőkealapját, amely hazai nyugdíjalapok tőkéjét is szívesen fogadja. A Euroventures Hungary III. Limited Partnership elnevezésű alap 31 millió eurós induló tőkéjét meghatározó részben a Credit Suisse Life & Pensions Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár, az ABN AMRO, a European Investement Fund és az EBRD jegyezték le. Az új kockázati tőkealap 2004. júliusáig vagy augusztusáig marad “nyitva”, addig további befektetők, például nyugdíjpénztárak szállhatnak be, addig, amíg az alap mérete eléri a 75 millió eurót. A Euroventures Hungary III. 60-75 százalékban lendületes fejlődés előtt álló, közepes méretű, magyar cégekbe fektet, kisebb részben más, kelet-közép-európai vállalatokban szerez majd érdekeltséget. Az alapkezelőnek ez egyébként már a negyedik kockázati tőkealapja, az elsőt tízévi működés után 2000-ben 31 százalékos éves hozammal végelszámolták.

Kockáztatni kell?

Ebből a szempontból egyébként mérföldkő lehet az idei év, hiszen a tavalyi kudarc felbátoríthatja a pénztári vagyon kezelőit. Jelenleg nagyjából egyformán konzervatívak az önkéntes és a magánpénztárak, az előbbiek 69, utóbbiak 71 százalékban állampapírban tartják a vagyont, és bankszámlán, bankbetétben vagy készpénzben egyaránt további 2 százaléknyit fialtatnak. A részvények 8-9, a befektetési jegyek 5-7, a vállalati kötvények pedig 3-6 százalék erejéig kapnak helyet a portfólióban. Ingatlanban, külföldi eszközökben vagy egyéb formában 8-10 százalékra futja.

Van tehát lehetőség a kockázatosabb formák előtérbe kerülésének, és valószínűleg el is mozdul ilyen irányba a piac – vélik a szakemberek. Ennek egyik példájaként a Credit Suisse nyugdíjpénztárak például egy újonnan induló kockázati tőkealapba fektetnek, a hazai piacon elsőként. Rajtuk kívül további három nyugdíjpénztárral is tárgyal az alapot gondozó Euroventures Capital Tanácsadó Kft. – jelentették be csütörtökön -, ami arra utal, hogy a pénztárak valóban nyitni szeretnének a rizikósabb, de jövedelmezőbb irányba (legalábbis a törvényileg megengedett 5 százalék erejéig).


Pénztári stratégiák – aki mer, az… 4

 

Hogy a nagyobb részvényhányad vagy egyéb instrumentumok bevállalása jó stratégiának bizonyul-e, az csak legalább egyéves távlatban derül ki. Az is lehet, hogy éppen most kellene kitartani az állampapírok mellett, amelyekben, ha a prognózisok beigazolódnak, legalább 10 százalékos (5 százalékos reál-) hozam rejlik. Persze könnyen lehet, hogy az ingatlanpiacon is folytatódnak a kedvező tendenciák, és ott is kétszámjegyű profittal lehet számolni, de a részvénypiac is kecsegtethet akár 20-25 százalékkal is. Ha hiszünk a babonákban, akkor a tőzsde év eleji robbanását, a tízezer pontos álomhatár áttörését jó jelnek tekinthetjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik