Belföld

Dollárspekulációk – nagybani piac

Amíg idehaza figyelmünket a forint árfolyammozgása köti le, addig a világban ugyanez folyik, csak „nagyban". Ha ráérzünk a változásokra, nagyobbat is profitálhatunk.

Ha azt hisszük, hogy a forint volatilis deviza, akkor mit mondjunk az euró és a dollár kurzusának elmúlt egy évben tapasztalt alakulásáról. A dollár 0,83-as csúcsa óta 54 százalékot gyengült az európai fizetőeszközzel szemben, és az elmúlt hetekben is úgy hatolt át a fontosnak vélt rezisztencia-szinteken, mint kés a vajon.

                 Rá kell érezni

Amíg hazánban remek diplomatéma lehetne a piac hatékonyságának szintje, addig ezt a fejlett piacokon tekinthetjük kvázi ténynek. Ebből kifolyólag csak akkor van lehetőség profitálni egy adott árfolyam-elmozdulásból, ha arra a piac nem számít. Jelenleg a dollár csekély mértékű, további gyengülésére számít a piac, ezt tükrözik az árfolyamok. Profitra csak akkor tehetünk szert, ha képesek vagyunk felismerni, hogy miben fog eltérni a valós árfolyammozgás.

Devizabetétek

Ez a tendencia 2004-ben is folytatódott és az árfolyam immár az 1,30-as szintet szúrta ki magának. Nyugati elemzők szerint tartósan lehet számítani erre a korábban irreálisan erősnek tartott euróra, az azonban már kétséges, hogy mennyit lesz képes az európai fizetőeszköz tovább erősödni innen. A történelmi fordulópontot átszámolva, az 1,35-ös szint jelenti azt, amit a korábbi német márka dollárral szembeni mozgásából állapíthatunk meg.

A jelentősen erősödő euróból – vagy akinek úgy tetszik, a gyengülő dollárból (mert ugye mégiscsak a zöldhasú a világpénz) – akár a magánbefektetők is profitálhatnak. A legalapvetőbb módja ennek, hogy ha meglévő deviza-megtakarításainkat váltogatjuk a megfelelőnek vélt valutára. Aki az euró további menetelésére számít annak megérheti eurót vásárolni, hiszen az euróhozamok ráadásul még meg is haladják a dollárhozamokat. Ezt azonban tényleg csak azoknak ajánljuk, akik abban gondolkodnak, hogy milyen devizában tartsák megtakarításaikat, hiszen a forint magas kamatát most semmi sem übereli.

       Részvénybefektetések

Aki kevesebb kedvet érez a hazárdírozáshoz, de mégis szeretne profitálni a gyenge dollárból, annak érdemes vadászatot indítania a devizaérzékeny vállalatok részvényeire. A dollár jelenlegi kurzusa részben ugyan már beépült az árfolyamokba, de egy változás jelentősebb elmozdulást hozhat. A gyenge dollár mindenképp az amerikai gazdaság versenyképességét és a külső egyensúly helyreállítását szolgálja. Jó elképzelésnek bizonyulhat az amerikai részvények előnybe részesítése, elsősorban az exportőrök és a gazdasági ciklusokra érzékeny vállalatok papírjainak vásárlása. Ha nemzetközi befektetési alapok jegyeiből vásárolunk, akkor érdemes megkérdezni például, hogy az eszközök mekkora hányadát fektetik be az öreg és az új kontinensen.

Egy kockázatosabb megoldás

A másik, klasszikus megoldás a határidős ügyletek bonyolítása. Erre azonban a nagy volumenek miatt csak nagy befektetett tőkével van mód, ritkán nyílik lehetősége egyéni befektetőnek közvetlenül megjelennni a határidős piacon. Ilyenkor érdemes elgondolkodni egy szintetikus termék ellőállításán, ami nem más, mint a határidős pozíció lekopírozása. Már hazánban is van lehetőség devizahitel felvételére. Spekuláns kedvű olvasóinknak, akik szentül hisznek abban, hogy egy választási évben a dollár erősödni fog, megérheti euróhitelt felvenni és az így kapott pénzt dollárbetétben elhelyezni.

Ha a dollár erősödik, akkor nyerünk. De csak akkor, ha az erősödés mértéke meghaladja a nettó költségeket, így a kamatkülönbségeket, a tranzakciós díjakat, és ne felejtsük el azt sem, hogy nem kis kockázatot vállal, aki ilyen spekulációra adja a fejét. Csak akkor vágjunk bele, ha jó esély van a kockázatvállalásunk megtérülésére.

Esély a feltámadásra

Nem feltétlenül kell leírni az európai piacot sem, pedig sokan pontosan ezt teszik. Éppen ez nyújt lehetőséget egy kis pénzkeresésre. A jelenlegi európai részvényárakban az a szcenárió dominál, miszerint az amerikai növekedés szignifikánsan nagyobb lesz, mint az európai és ennek egyik oka az árfolyam tartós megváltozása. Ezért számos exportőr vállalat részvényét püfölték a földbe képletesen a befektetők. A tartósnak ítélt erős euróval azonban több cég jelezte, hogy fontolóra veszi termelése egy részének áttelepítését dolláralapú országba, például Mexikóba, ahol alacsonyak a bérek és negligálható a devizakockázat.

Ez arra utal, hogy az exportőr cégek hatékonyságnöveléssel képesek lesznek javítani valamelyest pozícióikon. A másik pontenciál ezekben a cégekben az, ha a dollár feltámad egy csöppet. Erre pedig minden esély megvan, hisz ne felejtsük: 2004. a tengerentúlon választási év. Ebben az esetben szintén kevésbé romlana az európaiak versenyképessége és ez a részvényárfolyamokban is tükröződne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik