Belföld

Befektetésajánló – a Pannonplast aranybánya lehet?

admin

2003. 10. 08. 11:07

A Pannonplastról mindenki a Kulcsár-botrányra gondol, pedig a társaság novemberi közgyűlése újabb fejezet kezdete lehet. A részvényekben vonzó spekulációs esély rejlik, de nem árt az óvatosság.

A K&H Equities-hez köthető, gyakran Pannonplast-Inter-Európa-K&H-ügynek aposztrofált brókerbotrányban sokak számára talán még mindig nem

világos a műanyagipari vállalat szerepe. A Pannonplast-sztori már mintegy két éve tartja izgalomban a befektetőket, és a történetnek még mindig nincsen vége.

Az előzmények

 

A vállalat hazánkba települő multik beszállítója volt, amiből tisztes profitja származott, de az ezredfordulót követő recesszió következtében többek között a Hewlett-Packard és a Philips is szedte sátorfáját, és Kínába röpítette gyárát, megrendelések nélkül hagyva az új gépeket, amelyeknek gyakran még megporosodni sem volt idejük. A profit esni kezdett, az árfolyam követte, ennek következtében a hajdan 12 000 forintos részvény 2000 forintra zuhant. Ekkor keltette fel a Pannonplast Karsai Béla, a Karsai Holding tulajdonosának figyelmét, aki 10 százalékos részesedést vásárolt és együttműködést ajánlott. Az enyhe menedzsmentkritikával fűszerezett Karsai-terv nyilván nem nyerte el a Pannonplast vezetőségének tetszését, élen az elnök-vezérigazgatóval, Fehér Erzsébettel. A remek műanyagipari szakembernek tartott, de a menedzseri kvalitásait sok helyen – legfőképpen az utóbbi évek közgyűlésein – megvédeni kényszerült üzletasszony suggallatára a közgyűlés 2002-ben nem támogatta Karsai indítványait. Ezt követően a 2002-es évet hatalmas veszteséggel zárta a társaság és a kiszállás mellett döntött a legnagyobb részvényes, a svájci Pictet letétkezelő ügyfele, aki sorozatban a menedzsment mellett állt ki. Ez megnyitotta az utat a hatalomátvétel előtt, de nem a Karsai Holding volt ugrásra készen. Az árfolyam, miután 1000 forint alá süllyedt, megfordult, majd megindult a vállalat felvásárlása.  

Homályos körülmények

Ugorjunk vissza az esztendő elejére. A Pannonplast tulajdonosi körében 2003. január végén jelentek meg az azóta hírhedtté vált társaságok, mint a Britton, a Betonút, a Pevdi Divat, az Autó Danubia és társai. A részvények szétosztására azért volt szükség, mert a Pannonplast alapszabálya rögzít egy 12,5 százalékos szavazati korlátot. A 2003-as közgyűlésen kiélezett csatában, rendszerint 48-47-re a Britton és társai leszavazták a Karsai Holding javaslatait, és érvényesítették saját érdekeiket.


A történet ekkor már-már véget is ért volna, ha Szász Károly a kórházi ágyán nem tett volna utalásokat egy másnap megjelenő PSZÁF-határozatra és a nagypolitika szerepére. Talán még sohasem volt ilyen kelendő a Magyar Tőkepiac, a PSZÁF hivatalos közlönye, mint azon a reggelen, amikor a felügyelet kijelentette, hogy a Britton és a Pevdi kapcsolt társaság és együtt csak 12,5 százalékkal szavazhatnak.

Innen a botrány egyéb leágazásait jól ismerjük, de a Pannonplast-történet is folytatódik. Karsai Béla indítványozta egy november eleji rendkívüli közgyűlés összehívását, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy onnan immár ő fog mosolyogva távozni, néhány igazgatótanácsi hellyel gazdagabban.

Csakhogy a Pannonplast magánbefektetői is szeretnének már mosolyogni, ha a vezető testületekben nem is fognak nekik helyet szorítani. Az árfolyam mindenesetre emelkedéssel reagált a Britton bejelentésére, miszerint el kívánja adni részesedését. De még mielőtt a Britton lépését meghátrálásként értelmeznénk, ne felejtsük el, hogy pár napja javasolta a közgyűlésnek, töröljék el a 12,5 százalékos szavazati korlátot; ez nyilván neki kedvezne. Jogosan érezhetjük úgy, hogy nem áll össze a kép.

Spekulációk egy témára

Ilyen környezetben a Pannonplast-részvények vásárlását sokkal inkább nevezhetjük spekulációnak befektetés helyett. Az árfolyam jövőbeli alakulására számos szcenárió létezik. Kezdjük a tündérmesével. Ha a Britton eladja részvényeit a Karsai Holdingnak, a két társaság később összeolvad és a nagyobb mérethatékonyság révén javítja profitabilitását, akkor a fundamentális oldalról érdemes lehet beszállni. Karsairól nem szabad elfelejteni, hogy szakember, sikeres a saját cége felépítésében és a saját vagyonát kockáztatja, azaz igen motivált, érdemes lehet melléállni egy Britton-Karsai csatában.

A másik lehetőség arra, hogy a Pannonplast aranybányává váljék: ha megjelenne egy külföldi pénzügyi vagy szakmai befektető, aki idehozza a termelését és újraindítja az immár megporosodott, de meg nem kopott gépeket. Egy felvásárlás során a társaság saját tőkéjére is érdemes pillantani, ami részvényenként négyezer forint felett van.

A bukás is benne van

Persze a spekuláció természetéből adódóan bukni is lehet. Könnyen elképzelhető, hogy a Britton mögött álló ismeretlen tulajdonosok immár a rendőrség vendégszeretetét élvezik, és a Britton eladási szándéka mögött a vagyonkimentés előkészítése húzódik meg.

Persze az sem állna távol a Brittonról kialakult képtől, ha pusztán a felügyeletet szeretné kijátszani és olyan kezekbe juttatni a Pannonplast-részvényeket, ahol nem mutatható ki az összejátszás, mert akkor már 24 százalékkal szavazhatnának. Ebben az esetben a Britton tartaná meg a társaság fölött az irányítást és nem lehetne árfolyamemelkedésre számítani.

Mindezt összevetve, igencsak kedvezőnek kell lenniük a csillagok állásának, hogy a Pannonplastból aranybánya legyen. A csillagok állását viszont csak a november eleji közgyűlés után figyelhetjük meg jobban, remélhetőleg akkorra már elvonulnak a felhők.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.