Belföld

Bírálja az olasz költségvetést az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság bírálja az olasz költségvetést
A 2004-es olasz költségvetési terv túlzottan az egyedi beavatkozásokra alapoz és a hiányt nem hozza összhangba a brüsszeli előírásokkal – véli az Európai Bizottság.

Az EU gazdasági és pénzügyi ügyekkel foglalkozó biztosa, Pedro Solbes azzal vádolta a római pénzügyi vezetést, hogy az továbbra is elodázza a hosszú távra kiható intézkedéseket, ezek helyett kivételes, egyszeri szabályozást jelentő döntésekre épít.

A biztos és az EU a túlzottan nagy költségvetési hiányt sem nézi jó szemmel. Róma erre az évre a GDP 2,5 százalékát, jövőre pedig 2,2 százalékot kitevő költségvetési hiánnyal számol. A jövő évi deficitet összesen 16 milliárd eurót érintő intézkedésekkel sikerül 3 százalék alatt tartani, az összeg 60 százalékához azonban egyedi intézkedések jóvoltából juthat a költségvetés.

Az Európai Központi Bank elnöke, Wim Duisenberg szerint Olaszország a pénzügypolitikát illetően veszélyes vizeken evez. Az OECD már korábban figyelmeztetett: az olasz gazdaság gyenge növekedési mutatói miatt az is kétséges, hogy Róma tartani tudja az idénre beígért 2,5 százalékos hiányt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik