Belföld

London szerint kedvezőtlen a magyar GDP-jelentés

Meglehetősen széles - 1 százalékpontot meghaladó - sávban szóródtak a londoni feltörekvő piaci befektetési elemzők által adott idei és jövő évi magyarországi növekedési jóslatok a második negyedévi GDP-adat szerdai közzététele után. Abban azonban a többség egyetértett, hogy lassú növekedési időszakban nehéz erőteljes költségvetési deficitcsökkentő programot végrehajtani.

Ralph Sueppel, a Merrill Lynch befektetési bank londoni irodájának térségi elemzője azt mondta, hogy “nagyon kedvezőtlen” a szerdai GDP-jelentés, amely szerinte a magyar gazdaság versenyképességének meredek romlását jelzi. Sueppel szerint a mostani adatsorban szereplő nettóexport-teljesítmény a legrosszabb azóta, hogy Magyarország 1996-ban elkezdte a negyedévi GDP-jelentések rendszeres közzétételét.

A húzóerő az állami és a magánfogyasztás, de az e mögött lévő költségvetési ösztönzés nem fenntartható a továbbiakban – mondta az elemző. A Merrill Lynch szakértője szerint az adatsor azt mutatja, hogy nemcsak a növekedés üteme gyengül, de “minősége” is romlik. Sueppel “meglehetősen komornak” nevezte a következő 18 hónap növekedési kilátásait. Az elemző az idei éves ütemet 2,2 százalékra, a jövő évit 2,0-2,5 százalék közöttire jósolta.

A költségvetési deficitcsökkentés kilátásairól a londoni befektetési elemző azt mondta, hogy a magyar gazdaságban jelenleg a lassuló növekedés és a szigorodó költségvetési politika “egészségtelen elegye” van jelen. A kettő “általában nem fér meg jól egymással”, mivel minél feszesebb a költségvetési politika, annál jobban fojtogatja a növekedést, az alacsonyabb növekedés viszont kevesebb adóbevétellel jár.

Sueppel szerint a magyar költségvetési célok mindig “derűlátók”, vagyis “van esély a csalódásra”. A Merrill Lynch elemzője az idei államháztartási hiányt a GDP-érték 6 százalékánál valamivel alacsonyabbra, a jövő évit 5 százalék körülire tette. Giancarlo Perasso, a WestLB befektetési bankcsoport londoni irodájának feltörekvő piaci elemzője szerint a magyar GDP-növekedés irányzata “jóval inkább külső, semmint belső történet”.

Németország, a fő piac, egyáltalán nem növekszik, és ennek ismeretében a 2,4 százalékos második negyedévi magyar GDP-növekedés jónak tekinthető – mondta. A stagnáló külső környezetben a belső fogyasztás a növekedés fő húzóereje, a költségvetési kiigazítás miatt azonban ebben is visszaesés várható – mondta. Perasso az esetleges német recesszió hatását is beleszámolva az idei évre 2,8 százalékos, jövőre 3,3 százalékos növekedést jósolt.

Az elemző az elindult költségvetési konszolidációt jó irányú fejleménynek nevezte, azzal együtt is, hogy – mint mondta – a piac ugyan nagyobb lépéseket szeretne látni, a tényleges potenciáltól elmaradó növekedésű, jelenlegi ciklusban azonban nehéz agresszív konszolidációt végrehajtani.

Jeff Gable, a Deutsche Bank londoni befektetési irodájának alelnöke az export és az import közötti növekedési ütemkülönbség meredek romlását emelte ki. Ez azt jelenti, hogy még a DB által jósolt idei 2,7 százalékos GDP-növekedés eléréséhez is a nettó export javulása lesz szükséges, különösen azért, mert a belső fogyasztás várhatóan lassul a harmadik és a negyedik negyedévben – mondta.

Gable szerint az export javulására van remény, mert a Deutsche Bank az euróövezet második negyedévi importigényének jelentős növekedését jósolja. A bank 2004-re jelenleg 3,2 százalékos GDP-növekedési előrejelzést tart érvényben – mondta a londoni iroda alelnöke.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik