Belföld

Befektetésajánló – hogyan profitáljunk a Mol-privatizációból?

Közeledik az állami csomag részleges privatizálása, majd a gázüzletág eladása. Az új gáztörvényhez kapcsolódó rendeletet is várják a befektetők, hogy világossá váljon: milyen stratégiát érdemes követni?

A külföldiek nemigen fektetnek Mol-részvényekbe, s ezt gyakran azzal indokolják, hogy a vállalat túl bonyolult, azaz nem átlátható a szabályozási környezet, és egyébként is: ki látott még olyan olajvállalatot, amelynek az olajár emelkedése rossz? Már csak röpke két hónap maradt hátra a privatizáció tervezett időpontjáig, de még mindig nem ismerjük a tisztánlátáshoz, a részvények tisztességes árazásához szükséges legfontosabb információkat, a gáztörvényhez kapcsolódó rendeletek tartalmát.

Sötétben tapogatózva

 

Egyelőre az elemzők is a sötétben tapogatóznak. A rendeletekben fogják szabályozni a megtérülés mértékét, a különböző szabadpiaci tarifákat és azt, hogy mit ismernek el befektetett tőkének, azaz mire vetítik a meghatározott hozamot. A gázüzletág könyv szerinti értéke jelenleg 100 milliárd forint körül van a Mol mérlegében, de piaci értéke sokkal inkább 250 milliárd forintra tehető. És ugye nem mindegy, hogy egy 8 százalékos hozamot a 100, vagy a 250 milliárd forintos értékre vetítünk. Arról nem is beszélve, hogy a meghatározott hozam adózás előtti, vagy netán adózás utáni lesz. Szóval a nyitott kérdésekre mihamarabb választ kell adniuk a hatóságoknak, mert e nélkül nem lehet tisztán látni.  

Sok még a nyitott kérdés

Nem csoda, hogy ez olyan sok embert érdekel, hiszen a Mol-részvényesek támogatták három éven keresztül az ország lakossági gázfogyasztását – nem éppen vállalati szolidaritásból, hanem kényszer hatására. Ezekután nehéz elhitetni velük, hogy a privatizáció során érdemes részvényeket vásárolni, nem éri őket hasonló meglepetés.

Csakhogy a bürokrácia malmai lassan őrölnek, a minisztériumokban is mindenki a létszámleépítésekkel foglalkozik, ugyan miért készülnének el a szakhatóságoknál időre a szakmai anyagok? Pedig kivételesen nem csak a polgárok zsebére megy ki a játék, hanem az év végén a kincstárban is ott lesz a privatizációs bevétel, és nem mindegy, hogy milyen értékben.

Éppen emiatt lehetett arra számítani, hogy a gázrendeletek igen kedvező megtérülést fognak garantálni a gázüzletágnak, ami jelentősen felsrófolhatja a Mol-részvények árfolyamát. Egyelőre túl sok a nyitott kérdés a gázüzletág értékét illetően, és az előző évek tapasztalatai után a befektetők nem éppen mint árfolyam-katalizátorra tekintenek rá. Valószínűleg ez lehet az oka az elemzők és a piaci ár között meglévő mintegy kétezer forintos véleménykülönbségnek is.

Mi szokott történni?

 

Általában megfigyelhető a tőzsdén intézett privatizációk során, hogy a vevők elmaradnak az értékesítést megelőző hetekben, arra számítva, hogy majd vásárolnak a privatizáción a piaci ár alatt. Az eladók pedig még igyekeznek a jelentős csomag piacra kerülését megelőzően eladni, akár véglegesen, akár olyan szándékkal, hogy majd visszavásárolják az állami csomagból olcsóbban. És mivel ilyenkor már a forgalom is csökken, az árfolyamok eshetnek.  

Érdemes most részvényt venni?

A rendeleteket szeptemberre vártuk – hiába. Valószínűleg az elkövetkező hat hétben megismerhetjük őket, hiszen a privatizáció tervezett időpontja november vége vagy december eleje. Tehát lesz még lehetőségünk örvendezni a harmadig negyedéves gyorsjelentésnek is.

A privatizációs tranzakciókat általában megeglőző tőzsdei áresést ezúttal megakadályozhatja a kedvező gázárszabályozás. Stratégiánk kialakításához tehát érdemes egy picit a privatizáción túlra tekinteni. Amennyiben az állami pakett értékesítésekor túljegyzés következik be, a hoppon maradt vevők a piacon próbálhatják megvásárolni az elszalasztott részvényeket és az év végére jelentősen emelkedhet az árfolyam.

Ez különösen igaz lehet ebben az esetben, a befektetők szeme előtt ugyanis már nem az ár emelkedését korlátozó privatizáció fog lebegni, hanem a gázüzletág potenciális eladása és az abból származó jelentős bevétel, aminek egy részét a Mol rendkívüli osztalék vagy részvény-visszavásárlás formájában átadhatja a részvényeseknek. A második lehetőség valószínűbbnek tűnik, mivel a menedzsment átváltható kötvényes opciós programján a jövedelem kifejezetten az árfolyam emelkedésétől függ, míg bármilyen magas osztalék nincs rá hatással.

Jól járhatnak a kisbefektetők?

Az árfolyam vélhetően egy viszonylag szűk sávban fog tehát mozogni a hátralevő két hónapban. Az emelkedést a privatizáció, az esést a remélhetőleg kedvező gázárszabályozás fogja akadályozni. Ezért az árfolyam gyengélkedése esetén érdemes lehet beszállni.

A privatizáció során nem lehet túl nagy diszkontra számítani a piaci árhoz képest és a várakozások szerint a privatizációs ár is 6000 forint fölött lesz. Elképzelhető, hogy lesz bizonyos kedvezményes vásárlási lehetőség a magánbefektetők számára, de még várnunk kell, hogy ez kiderüljön.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.