Belföld

A Bundestagban újra kísért a Stasi múlt

A parlamenti képviselők átvilágítását sürgeti több politikus is Németországban. Nemrég visszakerültek az országba az úgynevezett Rosenholz-akták, amelyekből állítólag végre kiderül: ki mindenki működött együtt annak idején a keletnémet állambiztonsági szervvel, a Stasival – írja a mai Népszabadság.

A Zöldek máris azt követelik, hogy nyissák meg az aktákat a nyilvánosság előtt. Volker Beck, a párt parlamenti frakcióvezetője pedig sürgeti, hogy maguk a képviselők járjanak elől jó példával és világíttassák át magukat.

Egyre hangosabbak azok a vélemények is, hogy nemcsak a keletieknek, hanem a nyugatiaknak is alá kellene vetniük magukat a Stasi-múltat vizsgáló Birthler-bizottság vizsgálódásainak. Eddig ugyan nem sok nyugatiról derült ki, hogy a Stasinak kémkedett, de az új akták között állítólag erre is akad bizonyíték. Rainer Eppelmann, a kereszténydemokraták egyik keletnémet képviselője ezt már korábban szorgalmazta, de javaslatát csak most kezdik széles körben megfontolni. Az átvilágítás egyébként már megkezdődött a berlin-brandenburgi (RBB) televízió- és rádióadónál: itt minden műsorkészítő és vezető múltját megvizsgálják. Arról egyelőre nem tudni, hogy milyen konkrét szankciókkal járhat, ha valakiről bebizonyosodik, hogy valóban együttműködött a Stasival.

A Rosenholz-aktákat csak néhány hete juttatta vissza az amerikai CIA a német hatóságoknak. Tisztázatlan, hogy a Stasi-archívum vajon a fal leomlása után hogyan és miért került az Egyesült Államokba? Mint arról korábban beszámoltunk, a Stasi-múltat vizsgáló bizottság elnöke szerint az új adatokból derült fény arra, hogy Günter Wallraff író-újságíró valóban együttműködött a Stasival. Wallraff tagadja a vádakat, és hangsúlyozza: mindenki tudja, hogy az adatokat milyen könnyen meg lehetett hamisítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik