Belföld

Nem tetszik az amerikaiaknak, hogy a német RWE Líbiában beruházna

A washingtoni kormány vizsgálja, hogy egy német konszern tervezett líbiai beruházása sért-e amerikai érdekeket - közölte pénteken a Financial Times Deutschland (FTD).

A német lap idézte a washingtoni külügyminisztérium szóvivőjét, Philip Reekert, aki szerint “alaposan szemügyre vesszük a tényeket, s azokat törvényeink szellemében értékeljük ki”. Az amerikai kormány az érintett német konszernnel, az RWE-vel és a berlini kormánnyal is felvette a kapcsolatot.

Az RWE-Dea leányvállalat a líbiai National Oil Corporation-nel (NOC) közösen öt év alatt 56,5 millió dollárt kíván beruházni olaj- és gázlelőhelyek felkutatásába. Ez lenne az RWE-Dea első projektje az észak-afrikai országban.

Amerikai vállalatoknak a nyolcvanas évek óta, egyoldalúan életbe léptetett amerikai szankciók alapján, tilos üzleteket lebonyolítaniuk Líbiában és Iránban. Az Egyesült Államok mindkét országot megpróbálja politikailag és gazdaságilag elszigetelni, mert a nemzetközi terrorizmus támogatóinak tartja őket.

Az amerikai rendelkezések értelmében nehézségekkel számolhatnak az Egyesült Államokban mindazok a vállalatok, amelyek évente 20 millió dollárnál nagyobb értékben ruháznak be a líbiai, vagy az iráni energiaszektorba. Washington a nyomásgyakorlással megpróbálja mások líbiai és iráni üzleteit korlátozni, távol tartani a külföldi cégeket mindaddig, amíg amerikai konszernek nem működhetnek a nevezett országokban.

Az RWE – mutatott rá az FTD – gazdaságilag sebezhető az Egyesült Államokban: a német konszernhez tartozik például a 15 millió embert kiszolgáló American Water Works vízszolgáltató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik