Belföld

Tíz év kényszermunkára ítélték a madagaszkári elnököt

Tíz év kényszermunkára és pénzbüntetésre ítélte sikkasztás miatt egy madagaszkári bíróság az ország volt elnökét - közölte csütörtökön a madagaszkári rádió.

A vádak szerint Didier Ratsiraka két bűntársával – a központi bank két vezetőjével – együtt több mint 8 millió dollárt vett ki a központi bankból a tavalyi elnökválasztást követő zavaros időszakban.

Didier Ratsiraka azután is elnöknek tekintette magát, hogy elveszítette a kelet-afrikai partok előtt lévő szigeten tavaly májusban tartott választásokat. Az új elnök és Ratsiraka egységei között emiatt fegyveres konfliktus tört ki. Az összecsapásokban mintegy negyvenen vesztették életüket.

A szerdai ítélethozatalon a vádlottak egyike sem volt jelen. Ratsiraka a választások után elmenekült Franciaországba, és azóta is ott él. A francia külügyminisztérium szóvivője szerint az afrikai ország volt elnöke érvényes vízummal rendelkezik. “A külügyminisztérium tudomása szerint Párizstól eddig nem kérték Ratsiraka kiadatását” – idézte a szóvivőt a Reuters hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik