Belföld

K&H Equities: milliárdos károkozás

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) - a Pannonplast-ügy kapcsán nevezetessé vált - K&H Equities Rt.-nél folytatott vizsgálata azt állapította meg, hogy a brókercég mintegy 60-70 ügyfelét megkárosította. A kárösszeg több milliárd forint is lehet.

A K&H Bank Rt. nem sokkal később bejelentette, hogy a brókercég minden jogos követelésnek eleget tesz, amelyek a szabálytalan befektetési tanácsadói ügyletekből származnak. A tulajdonosok, a KBC Bank és az ABN Amro Bank biztosítani fogják, hogy a követeléseket a bank és a brókercég ki tudja elégíteni. Mint az NBH közleményéből kiderül, a brókercég hamis bizonylatokon, a valóságosnál esetenként nagyságrendekkel magasabb jóváírt hozamról, illetve az ügyfél számláján nyilvántartott magasabb összegről tájékoztatta több olyan ügyfelét – cégeket és magánszemélyeket -, akikkel vagyonkezelési szerződést kötött. Ez a gyakorlat a bankcsoportnál az NBH szerint mintegy öt éve folyt.


Az érintett ügyfelek vagyonát a brókercég egy befektetési tanácsadója, Kulcsár Attila kezelte, aki egyben a K&H Bank egyik üzletágának ügyvezető igazgatója volt. A banki alkalmazott az ügyfélpénzek forgatásával elért hozamok egy részét valószínűsíthetően saját céljaira használta fel. A polgári titkosszolgálat különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt feljelentette Kulcsár Attilát az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatóságán. Az NBH a rendőrséggel együttműködve továbbra is részt vesz az egész ügy feltárásában.


A K&H Equities a múlt héten ugyancsak feljelentést tett az ügyben. A bank kommunikációs igazgatósága egyébként korábban azt közölte az Econews érdeklődésére, hogy a brókercégnek nincs vagyon- és portfoliókezelésre jogosítványa, de ilyen tevékenységet nem is végzett.


A Magyar Televízió Kék fény című műsora szerint – amely nm nevezte meg a szóban forgó személyt – az ügyben érintett K&H Equities-illetékes külföldön tartózkodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik