Belföld

London: a kamatemelés csak rövid távon segíthet

Londoni befektetési elemzők szerint a csütörtöki 2,00 százalékpontos jegybanki kamatemelés jó eséllyel elégséges lesz a forint visszaerősítéséhez, jóllehet a makromutatókkal kapcsolatos alapvető aggályok megmaradtak a piacon.

Jeff Gable, a Deutsche Bank londoni befektetési irodájának alelnöki rangú feltörekvő piaci elemző közgazdásza az MTI-nek azt mondta: az utóbbi néhány nap fejleményei után világossá vált, hogy a szóbeli intervenció ideje lejárt, és “a szavakat cselekvésnek kell felváltania”. A 2,00 százalékpontos kamatemelés ennek a felismerésnek a demonstrációja – tette hozzá.

Gable szerint a forint szempontjából azonban most a magyar szuverén kötvények külföldi befektetőinek hangulata a meghatározó. Addig, amíg ők nem gondolják úgy, hogy a kamatszint elég vonzó a tőke visszaáramoltatásához, és amíg megmarad az a várakozás, hogy további kamatemelés válhat szükségessé, addig folytatódik a pénzkivonás a piacról, ami nagyon megnehezíti a forint erősödését – mondta. Éppen ezért az MNB-nek nagyon óvatosnak kell lennie a további esetleges kamatemelésekre való utalásokkal, nem szabad azt a benyomást keltenie, hogy hamarosan újabb emelés lesz, mert akkor a befektetők elkezdenek arra játszani – tette hozzá.

A DB vezető elemzője szerint ugyanakkor a forint alapvető belső értéke 250-255-höz közelebbi árfolyamot indokol a jelenleginél, és várható is, hogy a valuta visszatér ezekre a szintekre. Gable szerint az agresszív csütörtöki kamatemelés, és az arra utaló jelek, hogy a monetáris és a költségvetési politika irányítói “egy nyelven beszélnek”, komoly mértékben elősegítheti a hangulati fordulatot. Hozzátette ugyanakkor, hogy az elmúlt hetekben drámai mértékben romlott a gazdaságpolitika hitelessége, és nagyon nehéz lesz ezt helyreállítani. Amíg ez nem sikerül, addig jelentős piaci kilengésekre kell számítani – mondta.

Calum Henderson, a Bank of America feltörekvő piaci stratégája azt mondta az MTI-nek, hogy a 2,00 százalékpontos csütörtöki emelés mértéke és időzítése teljesen váratlanul érte a piacot, a befektetők hétfőn vártak egy 1,00 százalékpontos kamatemelést. Henderson szerint a csütörtöki lépés legalábbis rövid távon stabilizálhatja a piacot, miután június eleje óta a külföldi alapkezelők igen jelentős kötvényeladásokat hajtottak végre. Ezt elsősorban a jegybank hitelességébe vetett piaci kételyek vezérelték – tette hozzá.

Rövid távon a csütörtöki lépés javíthatja az MNB piaci megítélését, de középtávon a BoA továbbra is aggályosnak látja az államháztartás és a folyó mérleg helyzetét, valamint a termelékenységet – mondta Henderson.
A elemző szerint főleg a “termelékenység összeomlása” a nagy aggály. A bérrobbanást a reálgazdaság lassulása kísérte, és “a térségben körülnézve feldolgozóipari befektetői szempontból Magyarország most már hihetetlenül drága” – mondta a Bank of America szakértője.

Henderson szerint a kormány helyesen jár el, amikor a versenyképességet akarja erősíteni, de ez csak valutaleértékeléssel nem megy, ehhez kell – különösen a közszférában – a bérkiáramlás megfogása és a reformok felgyorsítása is.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik