Pénzügy

Klubba tömörülnek az álláskeresők

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál működő Álláskereső Klubok azoknak nyújtanak segítséget, akik ténylegesen dolgozni szeretnének, nyitottak az új megoldásokra és tenni akarnak a sorsuk jobbá tételéért. Segítségként tréningezhetnek, amelyen többek között megismerkedhetnek a munkaerőpiaccal, az önéletrajz-írási technikákkal és még sok más, hasznos tudnivalóval. Telefon- és internethasználatot biztosítanak számukra, tanácsokkal látják el őket. És mindezt teljesen ingyen.

A már több mint 15 éve működő Álláskereső Klub – az Állami foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) égisze alatt – egy háromhetes tréninget takar, amelyre azoknak a jelentkezését várják, akik regisztráltatják magukat a területileg illetékes munkaügyi központ kirendeltségénél. Kiss Gabriella – a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ humánszolgáltatási osztályának keretében működő Álláskereső Klub vezetője elmondta: előfordult már, hogy valaki csak azért regisztrált, hogy részt vehessen a háromhetes álláskeresési tréningen.

A központ egy évben 20 csoportot indít, átlagosan 14-20 taggal. „A csoport szempontjából a kisebb létszám az ideális, azonban helyhiány miatt senkit sem utasítunk el. A végzettség sem számít, volt már diplomásunk, középfokú végzettségű és szakmunkás álláskeresőnk is egy csapatban” – mondta a klubvezető.

Megtanítják, hogyan adják el magukat

A három hét alatt a munkanélküliekkel megismertetik az álláskeresés fortélyait. Az első héten megvizsgálják, hogy milyen állást szeretne szerezni a delikvens, ehhez milyen kompetenciákkal kell rendelkeznie, majd rávezetik arra is, hogy hogyan kezdjen hozzá. A konkrét álláskereséshez helyiséget, újságokat, cégjegyzéket, internetet, szakirodalmat, fénymásolási lehetőséget és telefonvonalat biztosítanak, teljesen ingyenesen.

Aki klubtag akar lenni…

… az ÁFSZ keretében működő Álláskereső Klubok elérhetőségéről a lakóhely szerint illetékes regionális munkaügyi központok kirendeltségein és az interneten, a www.afsz.hu portálon informálódhat.

A telefonálási, önéletrajz-írási ismeretek mellett öltözködési és testbeszédtanácsokkal is ellátják azokat, akik hozzájuk fordulnak. „Hogy egy pályakezdő fiatal vagy egy idősebb, munkáját vesztett álláskereső be- vagy visszajusson a munkaerőpiacra nem elég a jó végzettség, el kell tudni adnia magát. Az idősebbek nem akarják dicsérni magukat, hiába rendkívül jó szakemberek. A fiatalok pedig nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá, nincs önbizalmuk. Felkészítjük őket az állásinterjú kínosabb kérdéseire, így nem kell attól félniük, hogy őszinteségi rohamot kapnak, túlságosan szerényen viselkednek, vagy hazudniuk kell” – elemezte a helyzetet Kiss Gabriella. A tréning végén minden résztvevőről videofelvétel készül, amelyet közösen kielemeznek. Ennek segítségével mindenki szembesül a hibáival, erősségeivel.

Az Álláskereső Klubban megtanítják a jelentkezőkkel, hogyan használják a technikát a kereséshez. (Kép: sxc.hu)

Az Álláskereső Klubban megtanítják a jelentkezőknek, hogyan használják például az internetet az álláskereséshez.
(Kép: sxc.hu)

Megnyílik a munkaerőpiac

Létezik nyílt és zárt munkaerőpiac, az előbbit jelentik az újságokban, interneten megjelent álláshirdetések, az utóbbi pedig azokat a munkahelyeket tartalmazza, amelyeket sehol nem hirdetnek meg. A kettő aránya a szakirodalom szerint 20-80 százalék (nyílt-zárt), ám Kiss Gabriella szerint inkább már a 10-90 arány figyelhető meg.

A klubvezető jobban szereti a zárt munkaerőpiac felé irányítani az álláskeresőket, ugyanis szerinte ott több lehetőség közül válogathatnak, hiszen a spontán megkereséskor sokkal inkább alkalmazni tudják az Álláskereső Klubban tanultakat. Példaként megemlített egy meteorológus végzettségű fiatalembert, aki a szakmájában nem tudott elhelyezkedni. Azt tanácsolta neki, hogy spontán megkereséssel kutasson fel olyan cégeket, amelyeknek szükségük lehet egy „időjósra”, és végül bejött a számításuk: az álláskereső egy vízműhöz került, ahol végül külön az ő részére hoztak létre egy meteorológus állást.

Munka három hónapon belül

A középfokú végzettségű álláskeresők jellemzően a tanfolyamot követő 1-2 hónapban találnak munkát. A diplomások esetében kissé más a helyzet, tovább tart az álláskeresés. Mivel ők többfordulós interjúkon vesznek részt, átlagosan 3 hónap alatt találják meg álmaik állását.

Az álláskeresők a tréningen egymást bátorítják, örülnek a másik sikerének, a rivalizálás pedig nem jellemző rájuk. Kiss Gabriella szerint a munkaügyi központban működő Álláskereső Klub átmenetet jelent az otthon és a munka világa között. „Vegyünk például egy kismamát: hat éven át alig volt kapcsolata felnőttekkel, nem nagyon mer megszólalni sem, melegítőben járt, aztán hirtelen meg kell felelnie egy munkáltató elvárásainak. De jó példa erre az a frissdiplomás is, akinek eddig csak a tanulásra volt gondja, most nőtt fel – aztán egyszerre belecsöppen a nagybetűs életbe. Nálunk tapasztalatot szerezhetnek, hogyan kell állást keresni” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik