Gazdaság

Mérsékelt infláció

A vártnál kedvezőbb novemberi infláció megerősítette azokat a várakozásokat, hogy egyszámjegyű jegybanki alapkamattal léphetünk át az új évbe.

Kedden megérkezett az év utolsó izgalmasnak tűnő makroadata is: a fogyasztói árindex 5,8 százalékkal volt magasabb novemberben, mint 2003 azonos hónapjában. Ez a piaci várakozások alsó határára esik, az elemzők nagy része 5,9-6,0 százalék körüli inflációt várt. A piaci konszenzus szerint az adat megerősíti azt a várakozást, hogy a jegybank monetáris tanácsa egy újabb 50 bázispontos kamatcsökkentéssel kíván kellemes ünnepeket, csak néhány külföldi elemző véli úgy, hogy az idén már marad a 10,0 százalékos alapkamat.

A kedvező novemberi mutató főleg az élelmiszerárak vártnál kisebb ütemű növekedésének köszönhető, de az üzemanyagárak is alacsonyabban zárták a novembert a szakértők által előzetesen jelzettnél. A maginfláció 5,3 százalékos növekedése megfelelt a várakozásoknak, s a 0,1 százalékos egyhavi áremelkedés sem meglepetés.


Mérsékelt infláció 1

A következő hónapokat illetően csak a dezinfláció és a kamatcsökkentések mértéke kérdéses, a trend egyértelműnek látszik. Az a néhány szakértő, akik a hétfői kamatvágás elmaradására tippelnek, ezt a várakozásukat a jegybank óvatosságával és a forint sebezhetőségével magyarázzák. Tény, hogy Járai Zsigmond konzekvensen leteszi a garast az igen óvatos monetáris politika mellett (jegybankelnöki interjúnkat lásd a 14-16. oldalon), az is igaz viszont, hogy néhány hete ő maga is egyszámjegyű kamatszintet vetített előre az év végére. Ez egyértelműen kamatcsökkentést valószínűsít, viszont az ominózus nyilatkozat óta a forint kismértékben gyengült, s az inflációs adat megjelenését követő enyhe erősödéssel is távolabb áll kissé az intervenciós sáv erős szélétől, mint a legutóbbi vágáskor. Az elmúlt hetekben kétszer is hirtelen gyengülési hullám érte el a forintot, s a szakértők és kereskedők egy része szerint az év végi pozíciózárások nyomán nem elképzelhetetlen a további bizonytalankodás sem.

Ha a valószínűbb forgatókönyv bekövetkezik, vagyis 50 bázisponttal csökkent hétfőn a jegybank, a következő hónapokban már korántsem valószínű az egymást követő döntéshozó üléseken történő 50 bázispontos mérséklés. Az első negyedév végére a szakértők által várt 8,0-8,5 százalékos alapkamatot kisebb mértékű csökkentésekkel, vagy időnként változatlanul hagyott kamattal is el lehet érni, az időközben érkező friss adatok és a Monetáris Tanács új tagjai azonban még sok mindent megváltoztathatnak tavaszig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik