Gazdaság

MÓDOSULÓ ADÓELŐLEG-SZABÁLYOK – Kivetés helyett önadózás

Idén január elsejétől lényegesen változtak a társasági adó előlegére vonatkozó szabályok. Az adóhatóság munkatársa ismerteti az új általános szabályokat, de kitér a külföldi vállalkozásokra, valamint a mezőgazdasággal foglalkozó adóalanyokra vonatkozó speciális szabályokra is.

Az adóelőleg-fizetési kötelezettséget eddig az adóhatóság határozattal állapította meg. Ez a szabály 1997-től módosul: a fizetési meghagyás megszűnik, helyette az adózónak kell kiszámítania és bevallania a fizetendő adóelőleget. Ennek alapján történik az előlegfizetés az adóév július 1-jétől az ezt követő év június 30-áig.

Az adózás rendjéről szóló törvény átmeneti rendelkezést is tartalmaz az 1997. január 1-jétől június 30-áig terjedő időszakra. Eszerint amennyiben az előlegfizetési kötelezettséget 1996. évben fizetési meghagyással állapította meg az adóhatóság, akkor 1997. első félévében az e határozatban foglaltak szerint kell az előlegfizetési kötelezettséget teljesítenie az adózónak. A rendelkezés vonatkozik mind az előleg összegére, mind pedig az előlegfizetési kötelezettség teljesítésének esedékességi időpontjára, gyakoriságára. Mindez tehát azt jelenti, hogy az előleget 1997. június 30-áig még a jogerős fizetési meghagyás alapján kell teljesíteni, ezt követően pedig már a bevallás alapján.

Az adóelőleg bevallására szolgáló lap megtalálható a társasági adó bevallására szolgáló bevallási garnitúrákban. (A 9628-as bevallás 05. lapja, a 9629-es bevallás 07. lapja, a 9630-as bevallás 03. lapja.) Az adóévben átalakulással létrejött adózók esetében az előleget a jogutódnak kell bevallania az átalakulás napját követő 30 napon belül. Az 1997. első félévében történő átalakulás esetén a jogelőd fizetési meghagyása alapján, a második félévben az előleg bevallása alapján kell a jogutódnak az előleget bevallania az adóévet követő június 30-áig.

Az adóelőleget az adóév július 1-jétől a következő év június 30-áig terjedő időszakra kell megállapítani. Az előleg az adóévet megelőző teljes évben változatlan formában működő adóalanynál az előző évi fizetendő társasági adó összegével, míg az adóévet megelőző évben jogelőd nélkül vagy átalakulással létrejött adózónál az előző adóév fizetendő adójának a naptári napok alapján egész évre számított összegével egyezik meg.

Az előleg összege tehát az általános szabályok szerint a bevallott adó összege. Átmeneti rendelkezés, hogy 1997-ben az 1996. évi fizetendő adó alapján történő adóelőleg bevallásakor az 1996. évi fizetendő adót csökkenteni kell a – kiegészítő adóból igénybe vett kedvezményekkel csökkentett – kiegészítő adóval, és növelni az így megállapított összeg 20 százalékával.

Az adóelőleg havonta, egyenlő részletekben esedékes, ha a bevallott adó meghaladja a 3 millió forintot, s negyedévente, egyenlő részletekben, ha a bevallott adó legfeljebb 3 millió forint. Az adóelőleget a fentiek szerint havonta egy alkalommal vagy negyedévente kell fizetni. A havonta kétszer előleget fizetőknek 1997. június 1-jétől havonta egyszer, egyenlő részletekben, minden hó 20-áig, a negyedévente fizetőknek, szintén egyenlő részletekben, továbbra is a negyedévet követő 20-áig kell teljesíteniük az előleget.

Továbbra is más szabály vonatkozik a mezőgazdasági és erdőgazdálkodási ágazatba sorolt adózókra és a külföldi vállalkozókra. A mezőgazdasági és erdőgazdálkodási ágazatba sorolt vállalkozók az adóév első negyedévében az éves előleg 10 százalékát, második negyedévében 20 százalékát, harmadik negyedévében 30 százalékát és a negyedik negyedévében 40 százalékát állapítják meg társaságiadó-előlegként, ha a kifizetendő adó a 3 millió forintot nem érte el (negyedéves kötelezett). Minden más esetben havonta kell az adóelőleget fizetni: az I-III. hónapokban az éves adóelőleg 3,3 százalékát, a IV-VI. hónapokban 6,6 százalékát, a VII-IX. hónapokban 10 százalékát, a X-XII. hónapokban pedig 13,4 százalékát.

A külföldi vállalkozó a társasági adó előlegét negyedévenként a negyedévet követő hó 15. napjáig fizeti meg, de az első és második negyedév előlegét együttesen, a második negyedévet követő hó 15-ig kell megfizetni. A folyamatosan működő külföldi vállalkozónak egyrészt 1996. évre a régi szabályok szerint visszamenőleg be kell vallania az előleget, másrészt 1997. július 1-jétől 1998. június 30-ig az új szabályoknak megfelelően. 1997-ben az első előlegbevallás szerinti fizetés esedékessége 1997. október 15-e. Az első félévi (1998. I. félév) előleget egybevontan 1998. július 15-ig kell megfizetni.

Változatlan a feltöltési kötelezettségre vonatkozó szabály: az adóelőleget az adóév december 20-ig a várható fizetendő adó összegére ki kell egészíteni, kivéve az egyszeres könyvvitelt vezető adózót és a külföldi vállalkozót. Nem kell előleget bevallaniuk és fizetniük nonprofit szervezeteknek, MRP-szervezeteknek, közhasznú társaságoknak, vízitársulatoknak, külföldi szervezeteknek és a külföldön tevékenységet végzőknek (off-shore).

Az adózó az adóelőleg módosítását kérheti az adóhatóságtól, ha előlegét az előző időszak (év, negyedév, félév) adatai alapján fizeti, és számításai szerint adója nem éri el az előző időszak adatai alapján fizetendő adóelőleg összegét. Az adóelőleg módosítását az esedékesség időpontját megelőzően lehet kérni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik