Gazdaság

Befékezve?

A lakáshitel-piaci változások visszavethetik a bank profitját.

Kiváló első negyedéves eredmény és sikerirel kecsegtető bulgáriai DSK-akvizíció – e két tényező együttes hatására optimistábbak lettek a részvénypiaci elemzők az OTP Bankkal kapcsolatban. A pénzintézet részvényeinek fair értékét a legtöbb szakember számottevő mértékben növelte, s első alkalommal fordult elő, hogy a célárfolyam 3 ezer forint közelébe, sőt, több esetben ezen érték fölé is került. A kurzus ennek ellenére nem tudott elszakadni a 2,4 ezer forintos szintről, ami leginkább a jelzáloghitelezés állami támogatásának jelentős csökkenésére, illetve a bank elnök-vezérigazgatójának, Csányi Sándornak a különösen nagymértékű részvényeladásaira vezethető vissza.


Befékezve? 1

A jelzáloghitelezés változásaira készült elemzői kommentárok többsége lefelé korrigálta a 2004-es eredmény-előrejelzést, mivel a támogatási rendszernek a bankokat is hátrányosan érintő változása súlyos milliárdjaiba kerülhet a legnagyobb magyar pénzintézetnek. Vágó Attila, a ConCorde elemzője szerint a dotáció módosítása nyomán visszaesik a hitelállomány és a növekedési ütem, továbbá szűkülnek a kamatmarzsok, ami az OTP 2004-re tervezett nyereségét 6 milliárd forinttal megkurtíthatja. Grzegorz Zawada, az Erste Bank bankelemzője viszont úgy véli, az új lakástámogatási rendszer csupán marginális mértékben fogja érinteni a bank eredményét, ám ő nem számszerűsítette a szerinte bekövetkező változást. Pártl Zoltán, a K&H Equities elemzője egy harmadik véleményt képvisel. E szerint a kormányzati lépéseknek még középtávon sem lesz szignifikáns hatásuk a jelzáloghitel-állomány gyarapodására. A növekedési ütem átmeneti csökkenése a következő hónapokban sokkal inkább a közelmúlt félelmei miatt előrehozott hiteligénylések természetes korrekciójaként várható. Mindazonáltal a kamatmarzs szűkülése az OTP adózás előtti eredményét Pártl Zoltán szerint 4,35 milliárd forinttal csökkentheti 2004-ben. Az OTP mindeközben tartja idei eredménytervét, s a publikus tervszámok hiányában eddig értelemszerűen a 2004-es esztendőt illetően sem számolt be prognózisa lefaragásáról.

Az OTP piacát átmeneti bizonytalanságban tartotta Csányi Sándor részvényértékesítése is: az elnök-vezérigazgató közel félmillió papírtól vált meg három nap leforgása alatt. A piac a tranzakciót negatívan értékelte, ám az OTP azzal igyekezett megnyugtatni a befektetőket, hogy az eladások sem a jelzáloghitelek módosításaival, sem a DSK-akvizícióval nem függnek össze. Az ügyletek a bankvezér teljes részvénypakettjének kevesebb mint negyedét érintették, s Csányi nem kíván több papírt piacra dobni.

Összességében a piaci bizonytalanságok és a jelenleg is magasnak tekinthető árszint miatt a bankpapír egyelőre nem tud a nemzetközi terjeszkedés, a jó profitabilitás és a jelentősen feltornászott elemzői célárfolyamok oldalvizén felfele araszolni. Az újabb rali valószínűleg elmarad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik