Kultúra

Esőzés miatt omlott le az ősi piramis

Wirestock / Getty Images
Wirestock / Getty Images

Részben leomlott egy ősi purépecha piramis Mexikóban, a népcsoport egyes tagjai rossz ómenként tekintenek az eseményre – írja a New York Post. A Mexikói Antropológiai és Régészeti Intézet (INAH) szerint a Michoacán államban, az Ihuatzio régészeti zónában található két piramis egyike a július 29-i heves esőzésben dőlt meg.

A nagyjából 1100 éves piramis téglái a déli homlokzat középső részéből szakadtak ki, és a fűre hullottak. Az építmény belsejében további károkat fedeztek fel, többek között a támfalakban.

Az eset hátterében az állt, hogy a forró, száraz időjárásban a piramis megrepedezett, majd az esővíz beszűrődött. Tariakuiri Alvarez purépecha származású lakos szerint őseik számára egy ilyen esemény rossz ómen volt, és valamilyen fontos történés közeledését jelezte.

A konkvisztádorok érkezése előtt is történt valami hasonló, ami az akkori purépecha világkép szerint azért történt, mert Nana Kuerhaepiri és K’eri Kurikweri istenek megharagudtak

– mondta Alvarez.

A 900 körül alapított Ihuatzio a purépecha nép fővárosa volt, a népcsoport a 13-16. században érte el uralma csúcspontját Dél-Mexikóban. Államuk az európaiak inváziójával szűnt meg a 16. század elején.

Az ihuatziói piramisok ma a régió legfontosabb régészeti emlékei közé tartoznak. Az IANH folytatja a lelőhely kármentesítését, azt nem tudni, hogy a piramis helyreállítható-e.

Idén nyáron egyébként bekövetkezett már egy, egyes amerikai őslakosok számára előjelként értelmezett esemény: fehér bölényborjú született, ami lakota jóslatokban szerepel. Igaz, náluk ez közelgő pozitív történésekre utal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik