Tudomány zöldövezet

Őslakos próféciákban szereplő fehér bölény született

Rendkívül ritka, fehér bölényborjút figyeltek meg a Yellowstone Nemzeti Parkban – írja a BBC. Egyes őslakos törzsek hitvilága szerint az ilyen példányok felbukkanása a közelgő, nagy változás jele.

Az állatot a Lamar Valley térségében figyelték meg, egyes feltételezések alapján ez lehet az első fehér bölény, amely az utolsó vadon élő amerikai populációban született. A közelmúltban világra jöttek fehér egyedek fogságban, illetve olyan állományokban, amelyek szarvasmarha DNS-t is hordoznak.

A ritka példányt Erin Braaten montanai fotós örökítette meg június 4-én. A borjút először prérifarkasnak nézte, ahogy csordája elhaladt a közelükben.

A fehér bölény születése a Nagy-síkság számos őslakos közössége számára szent esemény.

A lakoták legendája szerint a születés egy nagyjából 2000 évvel ezelőtti, ínséges időhöz kapcsolódik, amikor kevés volt a bölény.

A történet alapján egy gyönyörű nő jelent meg az ősök előtt, aki egy szent pipát és egy csomagot adott át. Azt mondta, visszatér, hogy helyreállítsa a harmóniát a zűrzavaros világban, majd négyszer meghempergett a földön, minden alkalommal megváltoztatva a színét, míg végül fehér bölényborjúvá változott. Távozása után a zsákmányállatok visszatértek.

Más csoportoknál, köztük a sziúknál és a cserokiknál a fehér bölény prófétának számít. Simon Moya-Smith oglala lakota író szerint a hagyomány úgy tartja, hogy az állat érkezése egyszerre lehet áldás és figyelmeztetés.

A Yellowstone Nemzeti Park illetékesei hivatalosan nem erősítették meg a borjú születését. Június 26-án a montanai West Yellowstone városában rendezvényt tartanak egy bölényvédelmi csoport szervezésében, az események törzsi küldöttek is jelen lesznek.

Arvol Looking Horse törzsfőnök a 19. generációs őrzője az állítólagos szent pipának. „Minden nemzetnek össze kellene gyűlnie szent helyein, és imában egyesülnie velünk” – mondta. A példány érkezését áldásnak és figyelmeztetésnek nevezte.

Az Amerikai Bölényszövetség becslése alapján évente mindössze egy-két fehér bölény születik. Looking Horse szerint Észak-Amerikában 1994 óta szinte mindig élt ilyen állat.

Kapcsolódó
Így gyilkolták le bölények millióit Amerikában
Egykor 60 millió példányuk élt a kontinensen, a 20. századra mindössze 1000 maradt belőlük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik