Tudomány

Ha léteznek intelligens idegenek, esélytelen, hogy kommunikáljunk velük

A METI (Messaging Extraterrestrial Intelligence) szakterület kutatói szerint kódolt üzenetek küldésével érdemes keresni az intelligens idegen civilizációkat. A kommunikáció a potenciális földönkívüliekkel azonban egyáltalán nem lesz könnyű.

Sheri Wells-Jensen, a Bowling Green Egyetem nyelvésze és a San Franciscó-i METI Intézet munkatársa szerint a nyelvészek, matematikusok  és egyéb tudósok együttes munkája valószínűleg nem lesz elegendő ahhoz, hogy kommunikálni tudjunk az idegen civilizációkkal. A szakértő a Space.comnak azt mondta, minden lehetséges segítségre szükségük lesz.

Wells-Jensen a közelmúltban olyan kísérletet hajtott végre, amelyben az alanyoknak, azaz az egyetemi hallgatóknak kódolt rejtvényeket kellett megoldaniuk. A kódokat egy mesterséges, kifejezetten az idegenekkel való kommunikációra kifejlesztett nyelvvel, a lincosszal hozták létre.

A vizsgálatban a résztvevők az egyszerűbb rejtvényeket, például a matematikai függvényeket viszonylag könnyedén dekódolták, a bonyolultabb elemek értelmezése ugyanakkor már komoly kihívást jelentett.

Két rejtvény megfejtése például a kör egyenlete, illetve a π (pí) volt. Mikor Wells-Jensen megkérdezte a hallgatókat, hogy milyen szót jelöl a két kód, érdekes megfejtéseket kapott – valakik a „végtelenség”, mások a „világ” szavakat vélték felfedezni.

Üzenetet küldtek az idegeneknek, hátha válaszolnak
Ha vannak intelligens élőlények a viszonylag közeli rendszerben, 25 év múlva reagálhatnak a jelekre.

A kísérlet azt igazolja, hogy egyelőre nemhogy az idegenek, de még az emberek által készített kódokat sem könnyű egyértelműen megfejteni.

Ez pedig azt jelenti, hogy rengeteget kell még fejlődnünk.

Wells-Jensen úgy véli, egy hatalmas, szakértők és amatőr kutatók bevonásával zajló projekttel lesz érdemes fejleszteni az emberiség kollektív tudását. Ehhez elsőként a kritikai gondolkodást, illetve a természet működéséről alkotott képünket kell fejlesztenünk, hogy megérthessük a földön kívüli intelligenciától származó üzeneteket.

A METI egyik célja – és tényleg úgy gondolom, hogy mindannyiunk célja lehetne -, hogy dolgozzunk ezen a tudományos műveltséggel kapcsolatos problémán

– mondta a szakértő.

Az idegenekkel való kommunikációhoz még egy dologra szükség lesz: a tudósoknak ki kell deríteniük, hogy a nyelv mennyire egységes a kozmoszban.

A neves nyelvész, Noam Chomsky gyakran hangoztatta, hogy amennyiben egy marslakó érkezne a Földre, azt hihetné, hogy az emberek dialektusokkal ugyan, de egy nyelvet beszélnek, hiszen minden földi nyelv hasonló struktúrákra épül.

Doug Vakoch, a METI elnöke szerint elképzelhető, hogy az idegenek nyelve is hasonlít a miénkre. Ezen elmélet bizonyítását azonban jelentősen megnehezíti, hogy egyelőre itt, a Földön sem tudják a kutatók biztosan, hogy pontosan hol és miként alakult ki a nyelv.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik