Tudomány

Hatalmas idegenvadász projekt indul rövidesen

A Breakthrough Listen először fog végrehajtani átfogó vizsgálatot: az elemzés során több millió csillagot figyelnek majd meg galaxisunkban. A szakértők abban bíznak, hogy a kutatással azonosítani tudják az idegen civilizációk jeleit.

A 60 napos vizsgálatot az új-dél-walesi CSIRO Parkes rádiótávcső segítségével fogják lefolytatni – írja az IFLScience. Korábban a teleszkóp egyszerre csak az égbolt egy részét tudta elemezni, a Breakthrough Listen fejlesztésének köszönhetően azonban az eszköz immár egy időben 13 sugárral lesz képes vizsgálatot végezni.

Ezekkel az új funkciókkal példátlan részletességgel derítjük fel galaxisunkat

– nyilatkozta Danny Price, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem munkatársa és a Breakthrough Listen projekt szakértője. A kutató hozzátette, abban bíznak, hogy a hatalmas adathalmazt analizálva az idegen technológia nyomaira bukkanhatnak, és bebizonyíthatják, hogy nem csak a Földön van élet.

A szakértők a teleszkóp adatátvivő sebességét is feljavították: az eszköz már másodpercenként 130 gigabit információt tud továbbítani.

A sebesség meghatározó lesz, hiszen a távcső

az 1500 órányi megfigyelés során nagyjából 100 petabyte adatot fog összegyűjteni.

Ez megközelítőleg annyi információt jelent, mint amennyit a Facebook tárolt 2012-ben.

Az átalakított teleszkóp ráadásul nagyobb pontossággal szűrheti ki az emberekhez köthető mesterséges források, így a műholdak, repülőgépek vagy telefonok jeleit.

Az új kutatás során a szakértők Tejútrendszeren kívüli objektumokat is tanulmányoznak majd. A csapat azt tervezi, hogy száz, a Tejútrendszer közelében elhelyezkedő galaxist fognak megvizsgálni.

A Breakthrough Listen a Breakthrough Initiatives egyik projektje. A program célja az idegen élet keresése, de a  Breakthrough Initiatives egyéb űrkutatási témákkal, például a gyors űrutazás megvalósításával is foglalkozik.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik