Tudomány
An older communications satellite sits abandoned, but in good condition looking into the starry night sky.

25 év után ismét bekapcsolódhat a NASA az idegen intelligencia keresésébe

24.hu
24.hu

2018. 05. 10. 15:42

A SETI („földön kívüli intelligencia keresése”) több mint két évtizede magánpénz segítségével működik. Ez azonban a közeljövőben megváltozhat, ugyanis a NASA a jelek szerint hosszú idő után ismét bekapcsolódhat a tudományág támogatásába.
Korábban a témában:

Az Egyesült Államok képviselőházának új törvényjavaslata a NASA jövőjének és pénzügyeinek kérdését járja körül. A javaslat többek közt azt is bemutatja, hogy az űrhivatal miként járulhatna hozzá a földön kívüli élet kereséséhez – számol be az IFLScience.

Bár a NASA jelenleg is komoly erőfeszítéseket tesz a potenciális idegen mikroorganizmusok felfedezéséért, a közeljövőben egyéb típusú létformákat is elkezdhetnek kutatni.

A törvényjavaslat szerint a NASA-nak a magánszektorral és a filantróp szervezetekkel együttműködve a lehető legnagyobb mértékben részt kellene vennie az idegen technológia jeleinek keresésében. Az űrhivatal ugyanis enélkül nem felelhet meg az élet eredetének, fejlődésének, eloszlásának és jövőjének kutatásával kapcsolatos célkitűzésének.

A javaslatból az is kiderül, hogy a NASA 2018-ban és 2019-ben 10-10 millió dollárt kapna a földön kívüli technológiák keresésére.

Az 1990-es évek óta ez lehet az első alkalom, amikor a NASA közvetlenül támogatja a SETI-t.

26 évvel ezelőtt a szervezet két rádióteleszkóp segítségével kezdte el felkutatni az ígéretes jeleket. 1993-ban azonban Richard Bryan nevadai szenátor javaslatára megvonták a támogatást a programtól azzal az indokkal, hogy a szakértők egy év alatt semmit sem találtak.

Azóta a SETI magánszemélyeknek köszönhetően működhet. A támogatók közül kiemelkedik Yuri Milner, aki 2015-ben létrehozta a 100 millió dolláros költségvetésű Breakthrough Listen projektet. Bár a NASA támogatása eltörpülne ezen összeg mellett, így is nagyban hozzájárulhatna a tudományág fellendüléséhez.

Night landscape with vibrant Milky Way at mountains. Starry sky with hills at summer. Beautiful Universe. Space background. Night sky with Milky Way
Hatalmas idegenvadász projekt indul rövidesen
A szakértők a két hónap során több millió csillagot fognak megfigyelni.

Jill Tarter SETI-szakértő szerint egy egyszeri 10 millió dolláros támogatás nem sokat számítana.

De évi 10 millió dollár, mint állandó finanszírozási forrás, nagyon sokat jelenthetne

– nyilatkozta a kutató.

Tarter szerint a pénznek köszönhetően speciális műszereket hozhatnának létre, amelyeket aztán hosszú időn át használhatnának az égbolt kémlelésére.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. november 18.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Nikola Gruevszkit, Macedónia korábbi miniszterelnökét a Parlament Nándorfehérvári termében 2016. november 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.