Élő Belföld

A Parlamenttől az Oktogonra vonult a zajos tömeg

Közel húszezre jeleztek vissza a Facebookon arra a tüntetésre, amely délután fél 6-kor kezdődik Budapesten, a Szabadság téren, a kormány megfélemlítő politikája ellen. A szervezők „Magyarország leghangosabb tüntetését” ígérik, ahol a beszédek mellett a zenén, táncon és hangos véleménynyilvánításon van a hangsúly. Csendtől biztosan nem kell tartani: azt jérték a résztvevőktől, hogy vigyenek magukkal sípot, kereplőt, dobot vagy bármilyen hangszert, amivel zajt tudnak csapni.

"Jogos az az érzés, hogy a jelenlegi választási rendszer egyenlőtlen és igazságtalan"

Az alábbiakban Reiner Roland politikai elemzőnek, lapunk állandó szerzőjének posztját mutatjuk. Tanulságos:

Sok probléma van a jelenlegi választási rendszerrel: a külföldön élő, dolgozó, tanuló magyarok másképp – nehezebben – élhetnek a szavazati jogukkal, mint a határon túliak, a győztes-kompenzáció megcsúfolja az arányosító elemként funkcionáló országos listás ágat, az egyéni választókerületek kialakítása a Fidesznek kedvez.

Jogos az az érzés, hogy a jelenlegi választási rendszer egyenlőtlen és igazságtalan, mert vannak elemei, amik csak a Fidesznek kedveznek, összességében viszont egy vegyes-többségi rendszer tud jól működni (ahol a mandátumok nagyobb részét valamilyen többségi ágon osztják ki, mint amilyen az egyéni választókerületek). Fontos kimondani azonban azt is, hogy nincs semleges választási rendszer: az arányos vagy többségi kérdés eldöntése nagyrészt értékválasztás kérdése.

Az arányos jól reprezentálja a különböző pártok mögött álló társadalmi támogatottságot, viszont jellemzően koalíciós kormányhoz, állandó egyeztetési kényszerhez vezet. A többségi rendszerek célja ezzel szemben, hogy a választás eredményeképp világos kormánytöbbség álljon össze.

Viszont – és ez már a mostani helyzetről szól – a választási rendszer csodát nem tud tenni, mindig le fogja képezni az aktuális politikai helyzetet. Ha egy politikai közösség olyan megosztott, mint most a Fidesszel szemben álló, akkor nincs az a választási rendszer, ami többséget tudna teremteni belőle. Az arányos választási rendszer követelése ma, 2017-ben legfeljebb egy adminisztratív eszköz arra, hogy a Fidesznek ne legyen többsége, de ettől a magyar politika nem lesz konszenzusosabb, és nem lehet megspórolni az elmaradt értékvitákat sem. Jogi úton nem lehet kikényszeríteni politikai kultúraváltást.

Ebben a választási rendszerben le lehet győzni a Fideszt, ahogy ezt több időközi választás is bebizonyította. Persze egy országos választás – 106 helyen egy időben – ezerszer nehezebb, de nem lehetetlen. Erre egyébként egy választási mozgalom jó eszköz lehet, és abban is maximálisan egyet tudok érteni Gulyás Marcival, hogy el kell kezdeni a professzionális politizálást.

Jaj, de messze Európa

Tudósítóinknak az a benyomása, kezd unalomba fulladni az esemény az Oktogonnál. Az emberek kisebb csoportokban beszélgetnek, néha skandálják az ismert rigmusokat: “Szabad ország, szabad egyetem!”, vagy hogy “Demokráciát, demokráciát!”. Van, aki hangosbemondón próbálja lelkesíteni a népet.

Fotó: 24.hu

5-6 ezerre duzzadhatott a tömeg

Tudósítóink becslése szerint 5-6 ezer fő vonulhat a Nagykörúton, az elsők már megérkeztek az Oktogonra, és bevárják a többieket.

És

No meg

Videón az oktogoni tömeg

Zúg a Mocskos Fidesz és az Orbán takarodj.

Vonatoznak a téren

A tüntetés helyszíne javarészt kiürült, csak a Szabadság tér közepén tart a buli, deep house-ra megy a vonatozás és üvöltik azt, hogy bajszos szar.

Mi a baj a választási rendszerrel?

De mi a probléma?

  • A 2014-es választáson a Fidesz a listás szavazatok 44,87 százalékát szerezte meg, amivel a parlamenti mandátumok 66,83 százalékát vitte el.
  • Ezzel szemben az ellenzéki pártok valamelyikének listájára a szavazók 55,13 százaléka voksolt, de csak a parlamenti mandátumok 33,17 százalékát szerezték meg.
  • Leegyszerűsítve: 2014-ben számos olyan szavazó volt, aki valamelyik későbbi ellenzéki pártra szavazott, de az ő szavazatából fideszes mandátum lett.
  • Vagyis a rendszer torzít és a győztes jutalmazza.

A kérdés csak az, hogy 2018 előtt, vagy azt követően tegyék ezt meg. A Fidesznek nem érdeke a játékszabály megváltoztatása – ugyanis a jelenlegi rendszerben a legkönnyebb kétharmaddal nyerni –, de az is igaz, hogy már öt százalékkal kevesebb voks jelentős, öt százaléknál jóval jelentősebb mandátumvesztést produkál.

Mi van, ha marad a vegyes a rendszer?

Amikor még 386 parlamenti képviselő volt, akkor volt mellé 176 egyéni választókerület, listáról pedig 210 képviselő került be. Vagyis a képviselők közel hatvan százaléka listáról érkezett, ez arányosította a rendszert. Most 199 képviselő van (a területi és a kompenzációs listákat eltörölték, már csak országos lista létezik) és 106 egyéni bejutó, listáról mindössze 93-an érkeznek, ami csak az összes képviselő nagyjából negyvenöt százaléka, többek között ezért is torzít a rendszer. Meg a választókerületek újrarajzolása miatt, amikor a Fidesz saját maga számára kedvező módon alakította a választási földrajzot.

Gulyás: Fidesz-ország helyett közös ország kell

Gulyás Márton aktivista azzal kezdte, a Ripost, a 888 és az Origo nemi identitásáról érdeklődött, most ott áll a színpadon, várja a propagandistákat, menjenek oda, kérdezzék meg, kapnak rá választ.

Senki nem ment oda, de válaszol a kérdésre. A hatalom szemében mindenki buzeráns, aki a rendszer ellen van. Minden közmunkás, a Tanítanék, az ápolók, a Népszabadság, az akadémikusok.

Amíg a ti hatalmatok tart, buzeránsnak minősül az ország döntő többsége.

Szerinte egy közös országra van szükség, nem Fidesz-országra.

Semmit rólunk nélkülünk.

Állítja, díjazni kellene, akik építik az országot, akik pedig lopnak, büntetni kellene, nem pedig fordítva. “Nincs különbség fehér és roma között”, mondta. Nem elég az, ha Orbán eltakarodik, arról is gondolkodni kell, mi, ki kerül a helyére.

Állítja, a mostani közintézmények méltatlanná váltak arra, hogy közintézmények legyenek, ezért bármikor megdobálhatóak narancssárga festékkel.El kell kezdenünk professzionálisan politizálnunk, mondta.

Jövőre választások lesznek, nem tudja megmondani, milyen politikai formáció képes leváltani a hatalmat, de a mostani választási rendszer helyett valami más kell. Mert a mostani képlet a Fidesznek kedvez.

Ahhoz, hogy a helyzet más legyen, szerveződni kell.

Ugyanígy fog küzdeni, ha újra Gyurcsány, vagy először Vona alakít kormányt. De azért is küzd, hogy ezek a pártok arányos rendszerben mérettethessenek a Fidesszel. Egy év van a választásokig, de a meccs még nem lefutott. A mostani pártoknak 3 évük volt, de nem tettek semmit.

Mint marhák a vágóhídon, gyalogoltok a kések felé.

Választási mozgalmat hirdetett, aminek a célja, hogy az év végégi arányos választási rendszert érjenek el.

Szerinte egyértelmű a képlet: vagy szabad verseny, vagy velünk marad a Fidesz.

Tiétek a város, búcsúzott a tömegtől.

Kép: 24.hu

Varga: Összetörtük a habonyi álmot

A két aktivista Röszkéről érkezett, hatalmas ováció fogadta őket. Varga Gergely arról beszélt, hogy annyi csoportos garázdát lát maga előtt, be sem fognak férni a bíróságra. Ha nincsenek a tüntetők, akkor ők már előzetesben lennének. Szerinte igenis van szolidaritás.

Többen voltatok az utcán, mint ’56-ban, és a kormány mégsem enged. Egészen elképesztő.

Varga szerint történt valami, azóta más a levegő. A 4,5 millió nyomorgó emberért is tüntetnek az emberek. Összetörtük a habonyi álmot, hogy ez az ország még demokrácia, mondta. Betörték a varázstükröt. Állítja, a hatalom leváltható, de ma csak azok szabadok, akik a NER-t támogatják.

Ők nem lesznek népvezérek, nem mondják meg, ki mit csináljon.

Ez a kormány vagy lemond, vagy a dicsőséges pesti nép kirángatja őket a parlamentből.

Hozzátette, megtiszteltetés ott állnia. A tömeg skandálja, hogy “nem hagyjuk, nem hagyjuk.”

Varga szerint ez még csak a kezdet, eltörlik a bűnös rendszert.

Rendszerváltást a nőkkel

Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke is felszólalt, beszédében rendszerváltást sürgetett – a nők részvételével. De úgy nehéz, hogy vak komondoros Balogh Józsefekkel és lúggal támadó Bene Krisztiánokkal van tele a közélet. Üzent Orbánnak is, szerinte már nem mehet el szó nélkül a női ügyek mellett, tennie kell valamit.

"Az a célunk, hogy az emberek jól érezzék magukat"

Lukács Áron, a tüntetés szervezője a Klubrádióban azt mondta, az volt a céljuk a demonstrációval, hogy az emberek jól érezzék magukat, és egy közösségi élményt akartak adni. Nagyon hiányzott már egy ilyen közösségi tüntetés – mondta a szervező, aki hozzátette: nem fognak holnap párttá alakulni.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a demonstráció után,  Lukács azt mondta, este 10-kor elköszönnek az emberektől, és mindenkit megkérnek, hogy őrizzék meg a rendezvény békés jellegét.

De magáért beszél az, amikor ennyi ember hangosan nyilvánítja ki a véleményét  – tette hozzá.

Azt is elmondta, hogy Gulyás Márton úton van Röszkéről, ezekben a percekben érkezik Budapestre, de azt nem tudta megmondani, pontosan mikor szólal fel az aktivista.

Olvasói sztorik