Tudomány

Hatalmas folyamokban olvad az Antarktisz

A nyári hónapokban nem ritka, hogy az Antarktiszon valóságos folyamok alakuljanak ki az olvadt vízből. Most elkészült az első elemzés, amely a kontinens egészén vizsgálta a jelenséget. A helyzet nem túl rózsás.

Bár korábbi kutatások már kimutatták, hogy az Antarktiszi-félsziget bizonyos részei veszélyesen olvadnak, a szakértők többsége eddig úgy vélte, hogy a sarkvidék egészét nem fenyegeti a jeges kontinens rövid nyara során jelentkező felmelegedés.

Jonathan Kingslake, a Columbia Egyetem gleccserkutatója és az új tanulmány vezető szerzője szerint azonban a probléma valójában már évtizedekkel ezelőtt is létezett.

Azt hiszem, a legtöbb sarkkutató úgy gondolta, hogy az Antarktika felszínén mozgó víz rendkívül ritka. De mi rengeteget találtunk, nagyon nagy területeken

– állapította meg a szakértő.

Az új eredmények bebizonyították: a jeges földrészt már a kisebb hőmérséklet-emelkedések is hatalmas mértékben veszélyeztetik.

A kutatásban Kingslake kollégáival előbb az egyes régiókról 1947-óta készült katonai légi felvételeket, illetve az 1973-óta létrehozott műholdas képeket elemezte. A csapat azt találta, hogy nagyjából 700 tó, medence, csatorna, folyó és patak jelent meg a kontinensen az elmúlt évtizedek során, melyek az Antarktisz minden oldalán szivárogtatták a vizet. Nature-ben megjelent tanulmányokban a kutatók azt írják, egyes folyamokat olyan távoli, déli szélességnél találtak meg, ahol egyáltalán nem is számítottak olvadt vízre.

A vízhálózat egyes elemei évtizedek óta léteznek. A földrész keleti részén található Roi Baudouin-selfjégen például 1947-ben alakult ki egy tó.

A fotók alapján egyelőre nem tisztázott, hogy az olvadt tavak a képek elkészítése óta növekedtek-e?

Nagy baj lehet ebből

Bizonyos vizes régiók ott alakultak ki, ahol a szél elhordta a felszínről a havat, más olvadt területek pedig a jégből kiálló hegyek közelében jöttek létre. Mivel ezek a részek sötétebbek a környezetüknél, gyorsabban melegednek, és ha egyszer megkezdődött az olvadás, a meginduló víztömeg újabb régiókat olvaszt meg.

A szakértők úgy vélik, a jelenségnek egyelőre nincs állandó hatása az Antarktisz jegére, a további melegedés azonban súlyos problémákat okozhat.

Robin Bell, a tanulmány társszerzője szerint a vizsgálat bebizonyította: sokkal nagyobb az olvadás mértéke, mint ahogy korábban gondolták.

Ha emelkedik a hőmérséklet, ez csak növekedni fog

– tette hozzá a kutató.

Az olvadás jelenleg elsősorban az Antarktisz parti területeinél található selfjegeket érinti. Ezen tengerre benyúló jégtáblák eltűnése közvetlenül nem jár komolyabb problémával, pusztulásukkal azonban a belső havas és jeges régiók kerülnek veszélybe. Ezen területek olvadása pedig már a tengerszint emelkedéséhez vezet.

(Live Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik