Tech

Kiterjesztett valóság szemüveggel szerelnék fel a pécsi orvosokat

A technológiai fejlődés az orvostudományban is óriási lépésekkel halad előre, és most egy olyan fejlesztői csapat állt össze Pécsett, amely megváltoztatná mind az oktatást, mind az orvosi gyakorlatot.

Innovatív egészségügyi segédeszközt fejleszt az orvos-beteg kapcsolat és az oktatás támogatására a Zinemath Zrt. a Pécsi Tudományegyetemmel és az MTA-SZTAKI-val konzorciumban nyert pályázat keretében.

A csapat a zLense és az egyre népszerűbb kiterjesztett valóság technológiát használva olyan orvosi alkalmazások fejlesztésébe kezdett, amik nemcsak hazai, de nemzetközi szinten is egyedülállóak. A kiterjesztett valóság (AR) egy rendkívül gyorsan fejlődő terület, új kiaknázatlan lehetőséget jelent mind az orvosi gyakorlatban, mind az oktatásban.

Forrás: Zinemath

„Olyan innováción dolgozunk, amivel az orvostudomány számára is alkalmazhatóvá válnak az eddig csak a szórakoztatóiparból ismert 3D-s lehetőségek. Célunk az orvos-beteg kapcsolat fejlesztésén túl az oktatás támogatása, hogy a jövő orvosai már ebben az innovatív rendszerben tanuljanak.

Az orvosi leletek alapján megjelenített 3D-s modellek segítenek látni ás láttatni az emberi testet, a betegségeket, a terápiás lehetőségeket. Ebben lesz segítségünkre a kiterjesztett valóság alkalmazása.”

De itt nem állunk meg, távlati célunk az AR műtéti tervezésbe integrálása. Ennek során a sebész a betegre rávetítve tulajdonképpen belelát a testébe, pontosan tudja, hogy például egy rákos beteg esetében hol és hogyan helyezkedik el a daganat. Ezzel a technikával nem csak az eddig bizonytalan faktorokat tudjuk kiszűrni, de csökkenthető a műtéti idő is” – mondta Csizi Botond, a cég egyik alapítótagja.

A konzorcium a következő 3 évben azon dolgozik, hogy a fenti célok megvalósuljanak, és olyan orvosoktatás, valamint orvos-beteg kapcsolat jöjjön létre, ami forradalmasítja az egészségügyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik