Tech
Paint bucket and brush on wooden table

Egy magyar gyárban már robotok gyártják a festéket

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

tech-újságíró. 2017. 10. 12. 11:12

Korábban a témában:

Mintegy 926 millió forintos beruházással bővítette gyártókapacitását a bócsai Poli-Farbe festék- és vakolatgyár az ipar 4.0 jegyében. Az üzemcsarnokban helyett kapott egy robotokkal felszerelt gyártósor, így az új kapacitásokra építve a cég növelni tudja exporttevékenységét, és terjeszkedhet Ausztria, Németország, Svájc piaca felé is.

Az ipar 4.0-ás fejlesztések legfőbb előnye, hogy a gyár rövidebb idő alatt nagyobb mennyiségű falfestéket képes előállítani kevesebb villamos energia felhasználásával, miközben csökkenti az egységnyi tonnára vetített emberi munkaerő szükségletet, de növeli a termelés volumenét.

Forrás: Poli-Farbe

Az új üzemegységben egy műszak alatt dupla annyi festéket lesznek képesek előállítani, mint jelenleg. A vállalaton belüli átcsoportosításnak köszönhetően viszont nem szűnnek meg munkahelyek az automatizálás és a robotok miatt.

„Az automatizálás nem jár létszámleépítéssel. Átcsoportosítjuk a humán erőforrásokat a többi üzemben történő gyártási, kiszerelési tevékenységekre. Az ipar 4.0 legnagyobb kihívása, hogyan tudják az innovációk és a technológiai fejlesztések a munkahelyek megmaradásával együtt szolgálni a vállalatok sikerességét, hosszú távon pedig a magyar gazdaság növekedését. A Poli-Farbe egy olyan jelentős beruházáson van túl, amely jó példával szolgál arra, hogy a negyedik ipari forradalom jegyében történő automatizálás és a munkahelymegőrzés egyszerre is megvalósítható” – mondta Szabó Antal, a Poli-Farbe Vegyipari Kft. ügyvezető igazgatója az új üzemegység ünnepélyes megnyitóján.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.