Tech

Ötmilliárdot költ a kormány a magyarok digitalizására

Pintér Mónika
Pintér Mónika

rovatvezető. 2017. 10. 09. 16:57

Korábban a témában:

Országszerte legalább 1500 hálózati pontot húz fel a kormány a Digitális Jólét Program (DJP) keretein belül. Mindezt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) 5 milliárd forintból valósítja meg: 85 százalékban európai uniós, 15 százalékban hazai forrásból.

A hálózati pontok olyan internet-hozzáféréssel és gépekkel rendelkező közösségi terek lennének, ahol szakemberek segítségével ösztönöznék az infokommunikációs eszközök, azaz okos kütyük használatát, fejlesztve az állampolgárok digitális alapkészségeit.

Magukat a kompetenciafejlesztő programokat már október 2-án elkezdték

 • 1173 településen,
 • 1415 ponton,
 • 2116 mentorral.

A következő egy évben pedig 1500 pontot fognak “felújítani”, hogy az infrastruktúra szempontjából is megfeleljen a 21. század követelményeinek.

Hálózati pontok feltételei

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által kiírt pályázatra 2017. november 15-ig lehet beadni a támogatási kérelmeket. A Digitális Jólét Program Hálózati Pontok kialakításához és fenntartásához a pályázóknak több kritériumnak is meg kell felelniük:

 1. legalább másodpercenként 30 megabites sávszélesség biztosítása,
 2. valamennyi helyszínen kell lennie egy mentornak, aki a Digitális Jólét Program mentor képzését követően szakszerű segítséget tud nyújtani az érdeklődőknek,
 3. a pontok üzemeltetőinek vállalniuk kell a heti minimum 20 óra nyitvatartási időt is, ami alatt a szakképzett mentorok az érdeklődők rendelkezésére állnak.

Solymár Károly Balázs, az NFM infokommunikációért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a megfelelő sávszélesség elérésének biztosítása mellett különböző informatikai eszközöket

 • laptopokat,
 • szoftvereket,
 • tableteket,
 • projektorokat,
 • okostelefonokat,
 • nyomtatókat,
 • wi-fi hozzáférést építenek ki.

Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos szerint a cél, hogy a digitális átalakulásnak minden magyar ember a nyertese lehessen. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy az állampolgárok és a munkavállalók egyaránt megfelelő digitális kompetenciákkal rendelkezzenek.

Célunk, hogy hazánk 2018-ra elérje, 2020-ra pedig meghaladja az Európai Unió átlagát a digitális írástudást és a digitális eszközök használatát illetően.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MIAMI, FL - MARCH 28: General view of at SLS South Beach on March 28, 2014 in Miami, Florida. (Photo by Aaron Davidson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.