Tech

Ötmilliárdot költ a kormány a magyarok digitalizására

Pintér Mónika
Pintér Mónika

rovatvezető. 2017. 10. 09. 16:57

Korábban a témában:

Országszerte legalább 1500 hálózati pontot húz fel a kormány a Digitális Jólét Program (DJP) keretein belül. Mindezt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) 5 milliárd forintból valósítja meg: 85 százalékban európai uniós, 15 százalékban hazai forrásból.

A hálózati pontok olyan internet-hozzáféréssel és gépekkel rendelkező közösségi terek lennének, ahol szakemberek segítségével ösztönöznék az infokommunikációs eszközök, azaz okos kütyük használatát, fejlesztve az állampolgárok digitális alapkészségeit.

Magukat a kompetenciafejlesztő programokat már október 2-án elkezdték

 • 1173 településen,
 • 1415 ponton,
 • 2116 mentorral.

A következő egy évben pedig 1500 pontot fognak “felújítani”, hogy az infrastruktúra szempontjából is megfeleljen a 21. század követelményeinek.

Hálózati pontok feltételei

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által kiírt pályázatra 2017. november 15-ig lehet beadni a támogatási kérelmeket. A Digitális Jólét Program Hálózati Pontok kialakításához és fenntartásához a pályázóknak több kritériumnak is meg kell felelniük:

 1. legalább másodpercenként 30 megabites sávszélesség biztosítása,
 2. valamennyi helyszínen kell lennie egy mentornak, aki a Digitális Jólét Program mentor képzését követően szakszerű segítséget tud nyújtani az érdeklődőknek,
 3. a pontok üzemeltetőinek vállalniuk kell a heti minimum 20 óra nyitvatartási időt is, ami alatt a szakképzett mentorok az érdeklődők rendelkezésére állnak.

Solymár Károly Balázs, az NFM infokommunikációért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a megfelelő sávszélesség elérésének biztosítása mellett különböző informatikai eszközöket

 • laptopokat,
 • szoftvereket,
 • tableteket,
 • projektorokat,
 • okostelefonokat,
 • nyomtatókat,
 • wi-fi hozzáférést építenek ki.

Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos szerint a cél, hogy a digitális átalakulásnak minden magyar ember a nyertese lehessen. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy az állampolgárok és a munkavállalók egyaránt megfelelő digitális kompetenciákkal rendelkezzenek.

Célunk, hogy hazánk 2018-ra elérje, 2020-ra pedig meghaladja az Európai Unió átlagát a digitális írástudást és a digitális eszközök használatát illetően.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.