Nagyvilág

Robbantás egy manchesteri koncerten, 22 halott

A feltételezett terrortámadás egy koncert után történt, amin nagyon sok fiatal vett részt.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Huszonketten meghaltak és ötvenkilencen megsebesültek, amikor robbanás történt hétfő éjjel, helyi idő szerint fél 11 körül a Manchester Arenában, Ariana Grande amerikai énekesnő koncertje után a stadion előcsarnokában – számolt be a BBC. Az emberek épp távoztak a helyszínről.

Az első hírek még 19 halottról szóltak, a manchesteri rendőrség ottani idő szerint reggel hét óra körül közölte, hogy nőtt a halálos áldozatok száma. A Guardian tudósítása szerint többeket a helyszínen láttak el.

A Külügyminisztérium nem tud magyar érintettről.

Europress

A rendőrség terrortámadásként kezeli a történteket. A manchesteri rendőrfőnök közölte: gyerekek is vannak a halálos áldozatok között, és a merénylő is életét vesztette.

A terrorelhárítás és az MI5 belbiztonsági szervezet is részt vesz a lehetséges közreműködők utáni kutatásban.

Amber Rudd belügyminiszter arról beszélt, hogy barbár támadás történt, amely szándékosan a legkiszolgáltatottabbak, egy popkoncerten résztvevő gyerekek és fiatalok ellen irányult. A cél szerinte az, hogy félelmet keltsenek és megosszák az embereket, de meg van győződve arról, hogy ez nem fog sikerülni.

Iraki sajtóbeszámoló szerint az Iszlám Állam jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.

A brit közmédia tudósítója a helyszínen önkéntes mentőkkel beszélt, akik elmondták, hogy a sérülteknek repeszektől származó sérüléseik vannak.

Videó a robbanás utáni pánikról:

További videókat ide kattintva nézhet meg.

21 ezren lehettek a koncerten, sok gyermek és tinédzser. Sokan a városban ragadtak, nem tudnak hazajutni – írja a Guardian. Nekik a helyiek igyekeznek segíteni, sokan szállást ajánlottak, teát visznek, ingyen fuvart ajánlanak, amihez a taxisok is csatlakoztak. A lap azt írja: az egyik manchesteri kórház baleseti osztályát, ahol a sebesülteket kezelik, lezárták a rendőrök, bizonyítékok tárolására használt zacskókkal járnak ki-be a nyomozók.

Sok tinédzsert a Twitteren keresnek eltűntként.

Andy Holey, aki feleségéért és lányáért ment az arénához, a BBC-nek elmondta: miközben várakozott, hatalmas robbanás történt, ami tíz méterre lökte őt. Emberek hevertek a földön, ő felkelt és a családját kezdte keresni, akik végül épségben előkerültek. Holey szerint a robbanás a jegypénztár közelében történt.

Europress

Emma Johnson és férje két gyermekére várt, amikor megtörtént a robbanás. „Az egész épület megrázkódott, majd tűz lobbant fel” – mondta, és ő is hozzátette, hogy a földön mindenfelé emberek feküdtek.

A rendőrség körülzárta a környéket, igyekeznek az embereket minél messzebb szorítani. A BBC tudósítója szerint nagyon sok a fiatal. Mindenki igyekezett minél többet megtudni arról, hogy mi történt, és tudatni családjával, hogy épségben van.

Ariana Grande a Twitteren azt írta: „Összetörtem. A szívem mélyéből sajnálom. Nincsenek szavaim.” Az énekesnő felfüggeszti turnéját, ami Lengyelországot és Németországot is érintette volna.

A közelben egy elhagyott csomag is riadalmat okozott, amit a rendőrség irányított robbantással „ártalmatlanított”, de mint kiderült, nem volt veszélyes, csak elhagyott ruhák voltak. Egy Twitterre feltöltött felvételen hallható ennek a robbantásnak a hangja:

Így fest a környék kedd hajnalban:

Nagy-Britanniában június 8-án előrehozott parlamenti választások lesznek, a történtek miatt viszont a pártok azt közölték, felfüggesztik a kampányt.

További képeket ide kattintva talál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik