Nagyvilág

Három magyar lesz ott Trump beiktatásán

A nagykövet mellett még két magyar kapott meghívót.

A Magyar Nemzet szerint Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke és Szilágyi Béla alelnök az összes hivatalos programra kapott meghívót. A két magyar vezető több mint egy éve az amerikai fővárosban dolgozik egy globális segélyszervezet (Baptist Respond 24) felállításán. Szenczy Sándor a Republikánus Párt speciális tagja, támogatta Donald Trump elnöki kampányát.

A lapnak Szenczy Sándor azt mondta: eddig négy amerikai elnökkel találkozott, volt az idősebb Bush kerti partiján, a Fehér Házban is imádkozott már az akkori first ladyért, a Pentagonban is vezetett többször imareggelit. A több mint 42 millió baptista gyülekezeti tag nagy befolyással rendelkezik a Republikánus Pártban, a szenátusban és a kongresszusban is.

Mindeközben az Index azt írja, valóban nem akárkik kerültek Trump vendéglistájára. A portál emlékeztet rá, a Baptista Szeretetszolgálatnál 2015-ben különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt indított nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), miután előzőleg a Magyar Államkincstár ellenőrzése komoly hiányosságokat talált szeretetszolgálat házi segítségnyújtó szolgálatánál.

Szenczyt a republikánus kapcsolatai miatt hívták meg az eseményre. Többször is lesz lehetősége találkozni a megválasztott amerikai elnökkel, az alelnökkel és a politikusok feleségeivel. A Baptista Szeretetszolgálat vezetője közölte, ők az idén nyáron Debrecenben sorra kerülő magyar baptista világtalálkozóra hívtak meg baptista szenátorokat és képviselőket.

A pénteki beiktatási ceremóniára hivatalosan a magyar nagykövetet, Szemerkényi Rékát hívták meg, mint korábban megírtuk, Orbán Viktor nem lesz ott, noha ő volt az első kormányfő, aki nyíltan kiállt Trump mellett, aki meg is hívta Washingtonba, csak éppen nem mostanra. Az ugyanakkor valószínűsíthető, hogy 2017-ben létrejöhet egy Orbán–Trump-találkozó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik