Közélet

Hamarosan találkozhat Orbán és Trump

Magyarország washingtoni nagykövete szerint Trump remek embernek nevezte Orbán Viktort.

Donald Trump megválasztása után, még novemberben beszélt telefonon Orbán Viktorral, akit meg is hívott Washingtonba. A washingtoni magyar nagykövet az InfoRádióban azt mondta, hogy

a meghívás nagyon konkrétan elhangzott Donald Trump részéről,

ami már önmagában is jelzi a nyitottságot és annak az értékelését, hogy a meghatározó stratégiai kérdésekben a magyar álláspont “hol áll Donald Trump fejében.

Szemerkényi Réka szerint a telefonbeszélgetés önmagában is túlmutatott egy udvariassági beszélgetésen. A nagykövet már találkozott Donald Trumppal, és azt tapasztalta, hogy

nagyon pozitívan értékelte ezt a telefonbeszélgetést. Úgy kezdte, most beszéltem a magyar miniszterelnökkel, nagyon remek ember, és ezt nagyon fontosnak tartom, hiszen egy olyan új időszak előtt állunk a nemzetközi életben általában is, amikor a bizalom, az egymás ismerete nagyon fontos lesz ahhoz, hogy tudjunk előrelépni a nagyon kemény helyzetek megoldásában.

Az Orbán Viktor és Donald Trump közötti, baráti hangnemű beszélgetés a lehető legjobb alapokat adja a két ország kapcsolatára, az előttünk álló időszakra – tette hozzá Szemerkényi Réka, aki szerint nem volt egyszerű megtalálni Trump kampánystábjának embereit, de sikerült velük jó kapcsolatot kialakítani.

A beszélgetéseken folyamatosan érzékelhettem, hogy fontos az, hogy Magyarország milyen javaslatokat tett az Európát sújtó migrációs válság során, mennyire tartja fontosnak a biztonság kérdését, hogy meg tud hozni kemény döntéseket, amelyeket meg is valósít.

A magyar pozíció mögé kezd felsorakozni Közép-Európa és a kontinens többi része is, ami világos és egyértelmű Trump tanácsadóinak is – mondta Magyarország washingtoni nagykövete. Szerinte lassan kialakul a rendszeres munkakapcsolat is, hiszen már megvannak a főbb kinevezések. A diplomata fontosnak nevezte, hogy rendszeres legyen a párbeszéd.

A két ország prioritásait nézve egyértelmű, hogy valódi stratégiai szövetségesei vagyunk egymásnak

– jelentette ki Szemerkényi Réka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik