Tudomány

A nő, akit egyben nyelt le egy cápa

ap-images / Getty Images
ap-images / Getty Images

Bő tíz évvel ezelőtt, 2014. április 3-án a 63 éves ausztrál Christine Armstrong szokásos reggeli úszását élvezte az új-dél-walesi Tathra közelében férjével és négy barátjával, amikor tragédia történt – eleveníti fel az Indy100. A társaság rendszeresen leúszta ugyanazt a távot egy strand és egy rakpart között, azon a napon azonban az asszony hátproblémákkal küzdött, ezért korán visszafordult. A döntés végzetesnek bizonyult.

Mikor férje, Rob és társaik elkezdtek visszafele úszni a strandhoz, a férfi egy repülő sirályra lett figyelmes. A madarak gyakran a nagy halak, így a cápák jelenlétére utalnak, nem sokkal később pedig Rob egy uszonyt is megpillantott.

Az állat elkezdett felemelkedni. A férfi eleinte azt hitte, egy delfint lát, ám hamar kiderült, hogy téved. A társaság visszasietett a partra, Christine-t viszont hiába keresték. A csapat azonnal beszállt egy mentőcsónakba, ám gyorsan kiderült, hogy a nő meghalt.

A szemtanúk arról számoltak be, hogy a támadás idején egy 3-4 méter hosszú cápát láttak a vízben.

A cápa akkora volt, hogy gyakorlatilag egyben elnyelte, nem is tudhatta, mi történt

– mondta az özvegy az SBS News-nak a tragédiát követően. A támadás estéjén Christine úszósapkáját és úszószemüvegét is megtalálták, ezek mellett némi emberi maradvány is előkerült.

Noha Christine tragédiája megrázó, érdemes hozzátenni, hogy a cápák a lehető legritkább esetben támadnak emberre, mivel nem tekintenek minket zsákmánynak – tavaly globálisan mindössze 69 provokálatlan támadást regisztráltak. A többség a média miatt véli úgy, hogy a cápák kegyetlen, vérszomjas gyilkológépek.

Kapcsolódó
Ha a cápák célzottan ölnének, egyetlen strandoló sem lenne a tengerekben
Az állatkerti Cápasuliban jártunk, ahol Mucsi Dávid cápakutatóval beszélgettünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik