Belföld

Közlöny: Novák Katalin még szerepel, Balog Zoltán nem

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Csütörtöki dátummal, egyszerre jelentek meg a volt és a jelenlegi köztársasági elnök határozatai.

A kegyelmi botrány miatt lemondott Novák Katalin több elnöki határozata május 23-án jelent meg a Magyar Közlönyben, így azok együtt szerepelnek Sulyok Tamás döntéseivel. Mindketten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előterjesztéseit fogadták el.

Novák Katalin még novemberben mentette fel – érdemei elismerése mellett – Varga-Haszonits Zoltán rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet a teheráni nagykövetség vezetésére kapott megbízása alól. Posztjára Pethő Gyulát nevezte ki. Idén február 7-én – szintén érdemei elismerése mellett – távozott az athéni nagykövet.  Haupt Erik Edgárt a poszton Sándor Zsolt váltotta.

Közben az államfői poszton is váltás történt, így áprilisban már Sulyok Tamás mentette fel – érdemei elismerése mellett – Turóczy László rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet, aki helyett Havas Lászlót bízta meg Magyarország OECD és UNESCO melletti Állandó Képviseletének a vezetésével. A köztársasági elnök – a külgazdasági és külügyminiszter javaslatára – Jákó Jánosnak ugyanakkor rendkívüli követ és meghatalmazott miniszteri rangot adományozott.

A Magyar Közlönyben most megjelent határozatok is jelzik, hogy az államfők jogköre a nagykövetek kinevezése, de miniszteri előterjesztéshez/ellenjegyzéshez kötött. Mindez azért fontos, mert Csárdi Antal (LMP) régóta arról levelezik Magyar Levente külügyi államtitkárral, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter elfogadhatónak tartja-e, hogy a bicskei pedofilügyben bűnsegédlet miatt elítélt K. Endre mellett kiálló Balog Zoltán püspök mindmáig képviselheti hazánkat rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként. Magyar államtitkár erre csak annyit válaszolt először, hogy a rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rang adományozása, illetve visszavonása a köztársasági elnök jogköre.

A Magyar Közlönyben több, a magyar diplomáciát érintő döntés is megjelent. A kormány egyebek mellett arról is határozott, hogy öt lélegeztetőgépet adományoz Ukrajnának, illetve védelmi iparért felelős szakdiplomatát küld az Európai Unió melletti Állandó Képviseletre.

Kapcsolódó
Balog Zoltán nagykövetsége külügyi tabunak tűnik
Magyar államtitkár most sem adott egyértelmű választ Csárdi Antalnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik