Sport

Pigniczki Fanni és Wiesner Hanna is összetett döntős az rg Eb-n

Kovács Tamás / MTI
Pigniczki Fanni szalaggyakorlatának pontszáma elég volt a szerenkénti döntőhöz is
Kovács Tamás / MTI
Pigniczki Fanni szalaggyakorlatának pontszáma elég volt a szerenkénti döntőhöz is
Pigniczki Fanni és Wiesner Hanna is bejutott a budapesti rendezésű ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság szombati egyéni összetett döntőjébe; Pigniczki ráadásul a szalag vasárnapi szerenkénti fináléjába is kvalifikálta magát.

Azt mondják, nem az a lényeg, hogy az előadóművész a bevonuláskor mekkora tapsot kap, hanem az, hogy a kilépőnél mekkora a rivalgás.

Mondjuk Wiesner Hanna és Pigniczki Fanni esetében már az elsővel sem volt gond.

A lelátót elárasztó tornászpalánták, MTK-s klubtársak óriási tombolással fogadták a két magyar élversenyzőt. Mindketten szalaggal mutatták be első pénteki gyakorlatukat: Wiesner 31.100, Pigniczki (sikeres óvás után) 32.000 ponttal zárt, és zsebelhette be a megérdemelt elismerést a Sportaréna nézőteréről.

Ami ennél is fontosabb: Pigniczki Fanni pontszáma pont elég volt a szerenkénti döntőhöz is.

Buzogánnyal Wiesner 30.200, Pigniczki 32.900 pontot szerzett, ez egyikük esetében sem ért finálét. Legalábbis buzogánydöntőt nem, mert hogy az egyéni összetett kvalifikációt mindkét magyar sikerrel és nagyon jó eredménnyel vette (Pigniczki a 10., Wiesner a 16. helyen), és ott lesz a szombati döntőben a legjobb 24 között. A lihegőben – sokkal szebb angol nevén kiss & cry – ülő magyar tornászoknak bizonyos szempontból a várakozás volt a jutalom: fürödhettek a közönség szeretetében.

Összességében jól éreztem magam a szőnyegen: szalaggal nagyon magabiztos voltam, buzogánnyal volt hibám, azon leszek, hogy holnap ezt kijavítsam

– értékelt a vegyes zónában Pigniczki Fanni, míg Wiesner Hanna elmondta, alig várja, hogy ismét szőnyegre léphessen a remek hangulatot teremtő hazai közönség előtt.

Kovács Tamás / MTI Pigniczki Fanni

A „magyar csoportban” és a záró rotációkban egyébként is gyakran ámulatba eshettek a rajongók, hiszen egymás után jöttek a legnagyobb sztárok – a budapesti közönség a párizsi olimpia leendő dobogósait is látta.

Közülük a minden szerrel világbajnok német Darja Varfolomeev saját precizitásához képest szokatlanul sokat hibázott, az Európa-bajnok ukrán Viktorija Onoprijenkónak meg pocsék versenye volt, óriási meglepetésre az összetett döntőről is lemaradt. Bolgár (Borjana Kalejn, Sztiliana Nikolova), olasz (Sofia Raffaeli) és izraeli (Daria Atamanov, Daniela Munits) riválisaik sem lőttek el minden tűzijátékot, de nem is most kell: közülük mindenki tudja, hogy a lényeg a párizsi kiküldetésen van, és ebben az évben mindent annak rendelnek alá.

Ugyanakkor azoknak, akik az utolsó ötkarikás esélyt akarták megragadni, most kellett csúcsformában tornázni. Az olimpiai helyekért folytatott küzdelem minden egyes ciklusban viharos: röpködnek az óvások, a nyilatkozatok, időnként a sportág legfelsőbb testületeinek kell közbelépnie, és néha még a nemzetközi Sportdöntőbíróságig is eljut egy-egy ügy. Egy rg-s karrier rövid; van, amikor csak egy olimpia fér bele, a tét nagy, a virágnyelven „sportdiplomáciainak” is nevezhető manőverezés erőteljes. A tokiói ciklusban az óceániai kvalifikáció volt a botránykő; most az Eb elé betett, szintén Budapesten lebonyolított óceániai selejtező nyugodtan végigment, a három éve épp, hogy lemaradt ausztrál Alexandra Kiroi-Bogatyreva szerzett kvótát.

Kovács Tamás / MTI Wiesner Hanna

Az egyetlen fennmaradt európai helyért az oroszból honosított ciprusi Vera Tugolukova és a lengyel Liliana Lewinska hajtott: mindkét elsőéves felnőtt remek képességű versenyző, párharcuk a nap legizgalmasabb csatája volt. Az első napról Tugolukovának félpontos előnye volt, szalaggal Lewinska fordított, Tugolukova viszont buzogánygyakorlatával – minimális, 0.250-es különbséggel – visszafordította a maga javára a versenyt. Már a szőnyegen, mert azon kívül kitört a botrány:

a lengyelek meg vannak győződve arról, hogy elvették az olimpiai kvótájukat, szövetségi elnökük, Leszek Blanik „botránynak” minősítette az eredményeket, és közölte, harcolni fognak azok megváltoztatásáért.

Az Európa-bajnokság szombat délelőtt és délután az egyéni összetett döntővel folytatódik, este pedig jön az együttes kéziszercsapatok versenye, melyben a magyar válogatott is megpróbálja megszerezni a fennmaradó egyetlen, Európának járó olimpiai kvótát. Vasárnap az egyéni és csapat szerenkénti döntőkkel (Pigniczki Fanni a labda- és szalagfináléban érintett) fejeződik be a kontinensbajnokság.

Ritmikus gimnasztika, Európa-bajnokság

Felnőtt összetett egyéni kvalifikáció: 1. Sofia Raffaeli (Olaszország) 104.350, 2. Daniela Munits (Izrael) 102.350, 3. Sztiliana Nikolova (Bulgária) 101.950, 4. Tajszija Onofriijcsuk (Ukrajna) 101.400, 5. Borjana Kalejn (Bulgária) 101.200, 6. Daria Atamanov (Izrael) 100.950, …10. Pigniczki Fanni (Magyarország) 99.900, …16. Wiesner Hanna (Magyarország) 95.150.
A két magyar versenyző bejutott a 24-es összetett döntőbe.

 

Buzogány, kvalifikáció: 1. Kalejn 34.600, 2. Vera Tugolukova (Ciprus) 33.950, 3. Munits 33.800, …11. Pigniczki 32.900, …23. Wiesner 30.200

 

Szalag, kvalifikáció: 1. Raffaeli 33.800, 2. Onofrijcsuk 33.350, 3. Darja Varfolomeev (Németország) 33.200, …8. Pigniczki 32.000, …13. Wiesner 31.100

 

Csapatverseny: 1. Bulgária 269.150, 2. Olaszország 267.350, 3. Németország 265.500, …5. Magyarország 257.250

Kapcsolódó
Pigniczki Fanni labdával döntős; Vukmir Elena 6. és 8. a budapesti rg Eb-n
Pigniczki Fanni labdával fináléba jutott a budapesti ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon, a felnőtt csapatverseny második napját Magyarország a 6. helyről kezdheti meg, az esti junior szerenkénti döntőkben pedig Vukmir Elena karikával a 8., labdával a 6. helyen zárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik