Nagyvilág

Viccesebb jelöltek is vannak Clintonéknál, és több múlik rajtuk, mint hinné

Megvolt az idei amerikai elnökválasztás idei utolsó vitája Donald Trump és Hillary Clinton között. Az esemény bővelkedett emlékezetes pillanatokban, például amikor Trump

  • “mocskos nőnek” nevezte Clintont,
  • “rossz férfiaknak” nevezte a spanyolajkúakat vagy
  • nem adott rá egyértelmű választ, hogy elfogadja-e majd a november 8-i választás eredményét.

A republikánus elnökjelölt egyszerűen elodázta a választ, annyit mondott, egyelőre függőben tartja a kérdést. Nem véletlen, hogy még saját pártja is kihátrált mögüle egyből, mivel azért mégis csak a demokrácia egyik alappillérét ingatta meg egy laza mondattal. Aztán amikor már senki sem számított rá, hogy tovább romolhat a helyzet, Trump a vita után egy nappal kijelentette, elfogadja a választások eredményét. Egy feltétellel: ha ő nyer.

Az egy dolog, hogy Trump napról napra messzebb kerül dédelgetett álmától (még ne kezdjünk el aggodalmaskodni, mit takar majd a vereség nem elfogadása), Clinton sem örvend túl nagy népszerűségnek, sőt. Így nem véletlen, hogy a választások előtt alig több mint két héttel az emberek kezdenek elgondolkodni, milyen lehetőségeik vannak még a republikánus és a demokrata párt jelöltjein kívül.

Ahogy John Oliver mondta népszerű show-jában, mivel sosem volt még rá példa, hogy két ennyire népszerűtlen jelölt versengjen, érthető, hogy az emberek számára

bármilyen harmadik opció jó ötletnek tűnhet.

Azonban az egyéb pártok jelöltjeinek ugyan a választás megnyerésére már semmi esélyük nincs, ettől még komoly hatással lehetnek az eredmény alakulására.

Az NBC friss elemzése szerint ha csak Trump és Clintont nézzük az eredmények alakulásában, akkor jelenleg Clinton 7 százalékkal vezet, az állás 51-44. Ha viszont már belevesszük az egyéb pártok két legesélyesebb jelöltjét, azaz Gary Johnsont és Jill Steint, akkor egyből másként fest az eredmény. Így

  • Clintonnak 46 százaléka van,
  • Trumpnak 41,
  • Johnsonnak 8,
  • Steinnak pedig 3.

És hogy kik azok, akik annyira elégedetlenek, hogy más opciók után néznek? A legfiatalabb választók. A New York Times és a CBS közös kutatása alapján a 18 és 29 év közöttiek több mint harmada szavazna Gary Johnsonra vagy Jill Steinra. Hogy miért? Mert többségük ki nem állhatja Donald Trumpot, de Clintont sem kedvelik. Viszont az tisztán látszik, hogy az egyéb pártok jelöltjeire szavazás

jóval inkább Trumpnak kedvezne.

Ezt észrevették a demokraták is, így máris elkezdték kérlelni Johnsont és Steint, hogy fókuszáljanak inkább a Trump-Clinton közötti küzdelemre, mivel a többi pártra érkezett szavazatok csak Trumpot juttatják egy lépéssel közelebb a Fehér Házhoz. Egyelőre nem tűnik úgy, hogy ez nagyon meghatná őket, mivel Stein jelezte, nem aludna nyugodtan, ha az ő szavazatai is hozzájárulnánk Trump győzelméhez, de akkor sem, ha Clinton nyerne.

Viszont attól, hogy Trump és Clinton még nem a szíve csücske az amerikaiak nagy többségének, még nem jelenti azt, hogy Johnsonék jó alternatívát nyújtanának.

Ez nem tudom, ki, ez nem tudom, hol van, de nyugi, fű lesz

Gary Johnson, a Libertárius Párt elnökjelöltje legemlékezetesebb momentuma az elnökválasztási kampányból az, hogy egy tévéműsorban kiderült, halvány fogalma sincs, hol van Aleppó. Ez azonban nem egyszeri alkalom volt, egy másik alkalommal megkérdezték Johnsont, tudja-e, ki Észak-Korea vezetője. Erre Johnson mondta, hogy tudja. Azonban elhangzott Kim Dzsongun neve? Ugyan, dehogy.

Jó, mondhatnánk, hogy tegyük fel, csak a külpolitikához nem ért. A helyzet viszont közel sem ez, hiszen Gary Johnson beszélt a klímaváltozásról is, amikor mindenki várta, hogy majd előáll grandiózus tervekkel a globális felmelegedés megfékezésére. Erre mit mondott?

A Nap egyszer majd úgyis elpusztítja a Földet, ezért ráérünk ezzel a jövőben foglalkozni.

Majd egy NBC-nek adott interjújában gondolt egyet és elkezdett kidugott nyelvvel beszélni, amikor a riporter és az összes néző együtt próbálta megérteni, mi a jó ég történik a képernyőn éppen. Gondolhatnánk, oké, akkor mégis miért szavaznának például rá a legfiatalabb szavazók? A válasz egyszerű: Johnson legalizálná a marihuánát Amerikában.

Clinton, Trump és Johnson mellett még Jill Stein neve jöhet elő a komolyabb jelöltek között. Ő a Zöld Párt elnökjelöltje, egyébként orvos, 27 évet praktizált belgyógyászként. Stein népszerűsége is érthető a fiatal szavazók között, hiszen eltörölné a diákhitel-tartozásokat. Ez nagyon szép terv, de arra, hogy hogyan is kéne mindezt kivitelezni, nem sok hasznos ötlete van az elnökjelöltnek, sőt, igazából úgy tűnik, fogalma sincs, hogy működik a rendszer.

Az ő nevéhez is fűződnek necces történetek az elnökválasztási kampány idejéről, kezdve azzal, hogy még szeptemberben letartóztatási parancsot adtak ki ellene graffitizés miatt, folytatva azzal az elképesztő (és egyben minden tudományos bizonyítékot nélkülöző) teóriájával, miszerint veszélyes kitenni a gyerekeket a wifi-jelnek, mert ki tudja, milyen hatással van az agyuk fejlődésére.

Kormányozni nem tudok, de van 200 tigrisem

Igen, ők azok, akik az előzetes közvélemény-kutatások alapján akár komolyabb százalékokat is szerezhetnek november 8-án. Azonban a lista itt nem ér véget, vannak még egészen eszement indulók is, kezdve Joe Exotic-kal, aki Oklahomából szeretne bejutni a Fehér Házba. Exotic sokaknak nem ismeretlen, hiszen 17 millió(!) feliratkozóval rendelkezik YouTube-on, nem véletlenül, hiszen van egy saját állatparkja, amiben 200(!!) tigrist tart.

Az egyébként country énekes Exotic magabiztosan úgy gondolja, van esélye a győzelemre, ráadásul elképesztő kampányvideóval is rendelkezik, amiből kiderül:

  • ha ő lesz az elnök, akkor sem hajlandó öltönyt húzni,
  • nem változtat az öltözködésén és
  • nem vágatja le a haját.

Aki még mindig nem tudott dönteni, annak még ott van az egyéb pártok legidősebbike, a Prohibition Party jelöltje, Jim Hedges. Bár ők nem túl népszerűek a fiatalok körében, ez mondjuk nem véletlen, mivel az egész USA területén betiltanák az alkohol gyártását és forgalmazását. Hedges egyébként ehhez képest rendkívül furcsa dolgokat nyilatkozott, például, hogy amikor elmegy a barátaival valahova, belemárt egy kanalat valamelyikőjük italába és megnyalja azt. Ennek kapcsán mondta, hogy ugyan sosem ivott meg egy pohárral sem, de szereti a pezsgőt.

Ott van még az azonnali marihuána legalizációt ígérő párt jelöltje, Dan Vacek is, akinek rengeteg ígérete van, olyan volumenűek is, mint véget vetni a rasszizmusnak, de a megoldásokat tekintve a legalizáción kívül nem igazán vetettek fel mást. Nem valószínű, hogy valaha megtudjuk, hogyan csinálták volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik