Nagyvilág

Templomrombolás, bebörtönzött hívek: a kínai elnök az elődeinél is keményebben üldözi a kereszténységet

Sarah Meyssonnier / POOL / AFP
Sarah Meyssonnier / POOL / AFP
Magyarország a keresztényüldözés elleni küzdelem központja – hangsúlyozza a kormány, nincs nyoma azonban annak, hogy az Orbán-kabinet fölvetné a témát a vallásszabadságot súlyosan korlátozó kínai vezetésnek.

2018-ban porig romboltak egy templomot a kínai Sanhszi tartományban. Amint a New York Times beszámolt róla, hatóságok a föld alatti istentiszteleti termekben dinamitot helyeztek el, és amikor az épület összedőlt, buldózerekkel fejezték be a munkát. A protestáns gyülekezet temploma 17 millió jüanba került, amit a hívek adtak össze. A gyülekezet vezetői közül többeket letartóztattak, egytől hét évig terjedő börtönre ítéltek. Az egyik lelkész feleségét átnevelő táborba küldték, a Bibliákat elkobozták.

2017-ben egy katolikus templomot romboltak le a hsziani egyházmegyében, annak ellenére, hogy a gyülekezet minden szükséges engedéllyel rendelkezett.

A kereszténység, mint nemzetbiztonsági kockázat

2020-ban a hatóságok megrohantak és bezártak egy keresztény iskolát Anhuj tartományban, letartóztatva négy tanárt. A tanárok közül kettő ma is börtönben van. Ebből az iskolából sok család visszaküldte gyermekeit állami iskolákba, és néhányan arról számolnak be, hogy gyermekeiket hátrányosan megkülönböztették és nyilvánosan megalázták tanáraik. A szülőket is zaklatták a helyi hivatalnokok – írja a Christianity Today.

A Daily Wire 2021-es riportja szerint a Kínai Kommunista Párt titkos létesítményekben tart fogva keresztényeket, hitük megtagadására kényszerítve és hónapokig kínozva őket. Mindazáltal az országban a keresztényeket érő durva fizikai atrocitás ritka, inkább a hívek megfélemlítése, ellehetetlenítése jellemző, illetve olyasfajta átnevelő táborokba küldik a keresztényeket is, mint az ujgurokat. Ezekben a táborokban embertelen körülmények uralkodnak, a fogvatartottakat a többi közt arra késztetik, hogy nyilvánítsák ki a párt iránti hűségüket, és hagyjanak fel az imádkozással.

Az Open Doors nemzetközi keresztény szervezet 2024-es jelentése ötven országot sorol fel, ahol a világon a legsúlyosabb keresztényüldözés zajlik. Közülük Kína 2024-re több lépcsőn fellépve a 19-ik helyre került.

Hszi Csin-ping, a Kínai Kommunista párt hazánkban tartózkodó főtitkárának 2012-es hatalomra kerülése óta a keresztények helyzete sokat romlott az ázsiai országban, különösen az elmúlt öt évben.

A kereszténységet Peking nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekinti. Az Aleteia francia katolikus lap Claude Meyer sinológust idézi, aki szerint ugyanakkor a kínai keresztények az egyre vadabb tiltás és elnyomás ellenére mind többen vannak.

Kevin Frayer / Getty Images Kínai katolikus hívők várják az áldozást a virágvasárnap misén egy „földalatti”, azaz nem hivatalos templomban 2017. április 9-én Sicsiacsuang városban.

A helyzet sajátos, hiszen a kínai alkotmány hivatalosan szavatolja a vallásszabadságot, már amennyiben valaki a kereszténység államilag engedélyezett formáját szeretné gyakorolni a Kínai Katolikusok Hazafias Szövetsége nevű egyház keretei közt. Ennek az egyházszervezetnek a püspökeit a párt nevezi ki, és valójában meglehetősen távol áll a kereszténységtől.

A párt azt tanítja, hogy Jézus gyilkos volt

Az Open Doors Hungary friss elemzése rámutat: a kínai kormány által elismert gyülekezeteknek a kommunista pártot és ideológiát kell dicsérniük, és hűséget fogadni a pártnak. Tavaly rendelet lépett érvénybe, mely előírja az állami gyülekezetek számára, hogy táblákat helyezzenek ki ezzel a felirattal:

Szeresd a Kommunista Pártot, szeresd az országot, szeresd a vallást!

Ugyanakkor úgynevezett házi gyülekezetek mindig léteztek, engedély nélkül, nagyrészt megtűrve, ám az új szabályozások ezt egyre szigorúbban korlátozzák. A legtöbb ilyen gyülekezetet megfigyelik, és figyelmeztetés nélkül bezárhatják. 2018-ban egy új vallási törvénycsomag részeként megtiltották, hogy a keresztények hitük gyakorlására használják az internetet, illetve a közösségi médiát. A keresztény csevegőcsoportokat rendszeresen kiiktatják, a kisebbségi csoportok ellen megfigyelőrendszert dolgozott ki az állam. A törvények értelmében 18 év alattiak nem járhatnak gyülekezetbe, hitoktatás csak állami iskolában történhet, meglehetősen sajátos módon.

Tavaly a CBN News nevű keresztény lap számolt be róla, hogy Kínában a gyerekeknek szánt eredeti Bibliákat betiltották, az összes bibliai alkalmazást eltávolították az internetes áruházakból. A lap úgy tudja, több millió kínai gyermeket kényszerítettek olyan űrlap aláírására, melyben nyilvánosan megtagadják a hitüket. A Bibliát pedig átírják a rendszer szájíze szerint, a CBN egy közismert szöveghelyet is említ, a János evangéliuma 8. részében szereplő példázatot, ahol egy házasságtörő nőt akarnak megkövezni a jeruzsálemi vallásos emberek, de Jézus azt mondja nekik: „Az vesse rá az első követ, aki bűntelen közületek.” Erre az eredeti történet szerint mindenki eloldalog, Jézus pedig így szól az asszonyhoz: „Menj, én sem ítéllek el téged.”

A kínai állampárti verzióban a történet úgy végződik, hogy amikor a többiek elmennek, Jézus maga végzi ki a házasságtörő asszonyt, és azt mondja: „Én is bűnös vagyok.”

Odaállunk-e az üldözöttek mellé?

A kínai államfő Orbán Viktor miniszterelnökkel és Sulyok Tamás köztársasági elnökkel folytatott megbeszélést csütörtökön. Orbán a 2010-es kormányváltás óta többször elismerően nyilatkozott Kínáról, és kormánya élénk kapcsolatokat ápol a kínai vezetéssel, de ez idáig még sosem kritizálta az ázsiai országot a keresztények üldözése miatt. Eddig egyszer említette a témát a miniszterelnök, akkor is csak annyit mondott a Magyar Hang kédésére, hogy megkérdezi Ferenc pápa álláspontját ez ügyben.

Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyal a Karmelita kolostorban 2024. május 9-én.

A kormánykommunikáció ugyanakkor többször világossá tette, hogy eltökélt a keresztényüldözés elleni küzdelemben, olyannyira, hogy 2017-ben Rétvári Bence államtitkár arról beszélt: Magyarország a keresztényüldözés felszámolásának központja. Abban az évben Budapesten nemzetközi konferenciát rendeztek a keresztényüldözésről, ahol Orbán is beszédet mondott, hangsúlyozva, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon. Akkor alapították a több milliárd forintot átmozgató Hungary Helps programot az üldözött keresztények megsegítésére, bár a kormányzati keretprogram weboldala inkább a migráció visszaszorítására, mintsem az üldözöttek melletti kiállásra fókuszál. 2019-ben a konferenciát megismételték, és a Miniszterelnökség közleményt adott ki, mely szerint „Magyarország (…) a világon elsőként emelte kormányzati szintre az üldözött keresztények megsegítésének ügyét.”

A csütörtöki Kormányinfón rákérdeztünk Gulyás Gergelynél, várható-e, hogy a kínai államfővel folytatott tárgyalásokon felvetik a keresztényüldözések ügyét. A Miniszterelnökség vezetője azonban válasz helyett Orbán Viktor és Hszi Csin-ping esti sajtótájékoztatóját ajánlotta figyelmünkbe, ahová a független sajtót nem hívták meg. Ott a beszámolók szerint nukleáris ipari és közlekedési beruházásokról, mezőgazdasági megállapodásokról, kereskedelmi ügyekről volt szó, valamint az ukrajnai háborúról és kölcsönös tiszteletnyilvánításokról.

A 24.hu még kedden megkérdezte a miniszterelnöki, illetve a köztársasági elnöki sajtóirodát:

  • a Hszi Csin-ping folytatott megbeszélések során kifejezi-e Orbán Viktor, illetve Sulyok Tamás aggodalmát a kínai keresztények elszomorító helyzete miatt;
  • szorgalmazzák-e a kínai államfőnél, hogy engedje szabadon a hitük miatt fogva tartott ártatlan embereket, és tegyen lépéseket a vallásszabadság előmozdításáért;
  • illetve megragadják-e az alkalmat, hogy közbenjárjanak az üldözött kínai keresztényekért?

Kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Kapcsolódó
Koncentrációs táborba küldik, aki olvas, imádkozik vagy szakállas
Egy most kiszivárgott dokumentum szerint Peking embertelen módszerrel listázza az ujgurokat, akiket aztán banális okok miatt is átnevelőtáborokba visznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik