Nagyvilág

Trump utolsó esélye, hogy megfordítsa mélyrepülését

Az amerikai elnökjelöltek harmadik, és egyben utolsó vitáját tartják ma este, húsz nappal a választás előtt.

Már csak húsz nap van hátra az elnökválasztásig, és Donald Trump a politikai túléléséért küzd. A republikánus elnökjelölt az első, szeptember végén tartott elnökjelölti vita óta egyre lejjebb és lejjebb kerül a közvélemény-kutatásokban demokrata ellenfelével, Hillary Clintonnal szemben. Az előző héten pedig igazi mélyrepülésbe kezdett, miután nyilvánosságra került egy 2005-ös felvétel, amin azzal kérkedett egy tévés műsorvezetőnek, hogy mint híresség büntetlenül fogdoshat és csókolgathat nőket akaratuk ellenére.

Trumpnak az elnökjelöltek ma esti (magyar idő szerint csütörtök hajnali 3 órakor kezdődő) végső vitája lesz az utolsó esélye arra, hogy egy több tízmilliós nézőközönség előtt meggyőzze a két jelölt között ingadozó választókat arról, hogy ő lenne a megfelelő ember az Egyesült Államok elnökének.

Ehhez azonban rá nem jellemző módon visszafogott stílusban kellene küzdenie Clinton ellen, az amerikai választókat érintő kérdésekre koncentrálva, és nem a személyes sértegetésekre kellene helyeznie a hangsúlyt.

Annak ellenére, hogy milyen fontos lesz számára a ma esti vita, Trump kitartott az első kettő elnökjelölti vitán alkalmazott felkészülési módszer mellett: egyáltalán nem készült fel. Míg Clintont több napja nem lehetett látni, mert a nyilvánosság elől eltűnve a fontos megmérettetésre készült, a republikánus elnökjelölt egymás után tartotta a kampánygyűléseket, aminek központi témája az a mindenféle bizonyítékot nélkülöző állítása volt, hogy az egész választás „meg van bundázva”, és választási csalásokkal fogják tőle „ellopni” a győzelmet.

Republican presidential nominee Donald Trump's plane (TOP) passes Democratic presidential nominee Hillary Clinton's campaign plane at McCarran International Airport on October 18, 2016 in Las Vegas, Nevada, on the eve of the two candidates' third and final US presidential debate. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski
Donald Trump és Hillary Clinton kampánygépe az elnökjelölti vitának otthont adó Las Vegas repülőterén. (Fotó: Gettyimages)

A nagy kérdés, hogy melyik Trumpot fogjuk látni a vitán.

Azt, aki az ellene indított „globális összeesküvésekről” beszél, aki szerint Clintonék „a nemzetközi bankárokkal összejátszva” akarják kiárusítani az Egyesült Államokat, és aki szerint a „gyűlölettel teli” Clinton „maga ördög”. Vagy képes lesz visszafogni magát, és azokkal a témákkal támadni Clinton, amik az első két vita alatt működtek a demokrata elnökjelölt ellen (aki még így is megnyerte azokat). De Trumpnak leginkább arról kell majd meggyőznie a választókat, hogy megvan az alkata és vérmérséklete ahhoz, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen.

Közben Clintonnak is kényes kérdésekkel kell megküzdenie. Az előző vita óta ugyanis a WikiLeaks-nek köszönhetően egymás után kerülnek nyilvánosságra a Clinton-kampány belső levelezései, amikben ugyan nem volt egy egyértelmű bizonyíték arra, hogy korrupt lenne, de elég kínos ügy került napvilágra ahhoz, hogy megnehezítse a dolgát a vita alatt. Kérdés még, hogy Clinton mennyire fogja támadni Trumpot, akinek politikai önpusztítását nagyrészt csendben, a háttérbe húzódva figyelte. A vita előtt nyilvánosságra hozott legújabb kampányhirdetése arra utal, a pozitív üzenetre fogja helyezni a hangsúlyt, szemben Trump megosztó retorikájával.

A vitát helyi idő szerint este hat órakor (magyar idő szerint csütörtök hajnali három órakor) kezdik La Vegasban, a Nevadai Egyetemen. A moderátor a Fox News műsorvezetője, a kemény kérdezőnek számító Chris Wallace lesz, akinek ez lesz az első elnökjelölti vitája.

Wallace hat témára fűzi fel kérdéseit:

  • államadósság és kormányzati segélyek,
  • bevándorlás, a gazdaság,
  • legfelsőbb bíróság,
  • külföldi válsággócok
  • az elnökségre való felkészültség.

Ezek közül várhatóan az utolsó kérdéskör hozza majd a legparázsabb vitát, ugyanis mindkét jelölt azzal támadta a másikat, hogy nem való elnöknek. A témákra 15-15 perc jut majd a másfél órás, reklámszünetek nélkül zajló vitában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik