Nagyvilág

Letartóztatási parancsot adtak ki az amerikai elnökjelölt ellen

Olajvezetéket építenének keresztül az indián szent helyeken az USA északi részén. A Zöld Párt jelöltjei graffitivel tiltakoztak a döntés ellen.

Rongálás és birtokháborítás miatt letartóztatási parancsot adott ki szerdán az amerikai Zöld Párt elnökjelöltje és alelnökjelöltje ellen egy bíróság Észak-Dakotában. A politikusok egy indián rezervátum alatt húzódó olajvezeték építési területén graffitiztek egy tiltakozáson.

Jill Stein elnökjelölt vétsége az, hogy egy buldózer tolólapjára piros szórófestékkel azt írta: “helyeslem ezt az üzenetet”. Bírósági dokumentumok szerint Ajamu Baraka, a zöldek alelnökjelöltje pedig a “dekolonizáció” szót fújta egy építőipari eszközre. A rongálásról felvétel is készült, amit maga az elnökjelölt is megosztott a Twitteren.

Az olajvezetéket egy dallasi cég építi, a tervek szerint négy amerikai államon keresztül kígyózik majd. Egy szakasza indián területeken haladna keresztül, és az őslakosok szerint az olajvezeték szent helyeiket megsérti, ivóvízforrásaikat beszennyezheti. Stein szóvivője azt mondta, hogy egy nappal korábban ugyanilyen festékkel rondították el a sziú indiánok egyik ősi temetkezési helyét, ami az épülő olajvezeték nyomvonalán fekszik. A szóvivő szerint az építkezésen dolgozók kutyákat uszítottak a tüntető indiánokra.

Jill Stein közleményében azt írta: “remélem, hogy Észak-Dakota hatóságai az igazi vandálok perbefogását is sürgetik, azokét, akik az Álló Szikla indián rezervátum ellen követtek el vandalizmust: lebuldózerezték szent temetkezési helyeiket és kutyákat uszítottak rájuk”. A 3,8 milliárd dolláros vezeték Észak-Dakotából Dél-Dakotán és Iowán keresztül Illinois-ba szállítaná a nyersolajat. Egy szövetségi bíró várhatóan a héten hoz döntést arról, hogy legalább átmenetileg felfüggesztik-e a nagy felháborodást kiváltó építkezést – írja az MTI.

A Zöldek jelöltjeiről és a többi kis párt elnökaspiránsairól, akik bekavarhatnak a nagy pártok küzdelmébe, bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik