Belföld

Megrázta az áram a kőművest az építkezésen, mélybe zuhant és meghalt

Egy év elfüggesztett fogházra ítélte a Berettyóújfalui Járásbíróság  azt az 53 éves nőt, aki egy társasház építésénél nem biztosított munkavédelmi eszközöket a kőművesnek. A dolgozót megrázta az áram, lezuhant és meghalt.

Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője lapunknak küldött közleményében azt írta, hogy a bíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek az ügyvezetőt. A járásbíróság a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette. Az áldozat hozzátartozója által bejelentett polgári jogi igényt a bíróság egyéb törvényes útra utasította.

A nő egy cég ügyvezetőjeként egy berettyóújfalui társasház építésének kivitelező vállalkozója és felelős műszaki vezetője volt 2019. július 17-én, a cselekmény időpontjában. A későbbi áldozat egyszerűsített foglalkoztatás keretében, alkalmi munkavállalóként, betanított kőműves munkakörben dolgozott az ügyvezető cégénél.

A kft. alkalmazásában állt egy építésztechnikus, akinek az volt feladata, hogy az aznapi tervezett feladatokat kiossza a munkavállalók számára, majd az elvégzett munkát ellenőrizze. A cselekmény elkövetésének napján is az építésztechnikus irányította a munkát a vádlottal történt előzetes egyeztetés alapján. A nő a munkavégzés helyszínén egyébként heti rendszerességgel tartott ellenőrzést.

Az épülő társasház előtt haladt egy villanyvezeték az épület síkjától 40 centiméterre, függőlegesen pedig az épület második födémszintjétől a vezeték hetven centivel volt magasabban. A társasház utcafronti homlokzatának második födémszintjén, körülbelül hat méter magasságban dolgozott a sértett az építésztechnikus iránymutatása alapján. A munkás az emeleti korlátok készítéséhez végzett méréseket egy másfél méter hosszú alumínium vízmértékkel úgy, hogy sem kollektív leesés elleni védelemmel, sem egyéni védőeszköz használatával nem volt biztosítva a magasból történő leesés ellen.

A sértett a munkavégzés során hozzáért a vízmértékkel az épület előtt futó villanyvezetékhez, amelynek következtében pillanatszerű áramütést szenvedett. A segédmunkás az áramütés hatására elvesztette egyensúlyát, majd körülbelül hat méter magasságból a járdára zuhant. A férfi egyéb sérülései mellett életveszélyes fejsérüléseket szenvedett. A fejsérülések miatt kialakult traumás shock következtében a betanított kőműves 2019. július 21-én elhunyt.

– közölte a szóvivő.

A járásbíróság megállapította, hogy a szabadvezeték veszélyes térben történő munkavégzés biztonsági feltételeinek megteremtése, az ezzel összefüggő engedélyek, hozzájárulások megléte, alapvetően a biztonságos munkavégzés körülményeinek összessége részben a munkáltatói joggal rendelkező feladatkör, szakmai szempontból a felelős műszaki vezető, így a terhelt kötelezettsége volt.

Kiss László bíró indokolásában azt mondta, hogy a baleset elsődleges oka az utcai vezeték kivitelezői munkaterülethez való olyan közelsége volt, amely miatt a munkás elérhette a feszültség alatt lévő hálózatot, így áramütéses balesetet szenvedett. Ez azonban megelőzhető lett volna a szabadvezeték környezetében történő munkavégzés műszaki feltételekkel történő kizárásával.

Az egyéni vagy kollektív védőeszközök használata esetén a segédmunkás nem zuhant volna le, így az ebből eredő sérülések elkerülhetők lettek volna. Abban a magasságban, ahol a kőműves volt, már csak leesés elleni védelem biztosítása esetén szabad dolgozni.A munkabiztonsági és munkavédelmi szabályok betartása és azok betartatásának ellenőrzése a munkáltató, és mint felelős műszaki vezető kötelezettsége volt. A kőműves még dokumentált munkavédelmi oktatáson sem vett részt.

A bíróság egy év fogházra ítélte az ügyvezetőt, de a büntetését két év próbaidőre felfüggesztette. Az ítéletet mindenki tudomásul vette, így az jogerős.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik