Belföld

IDEA: csak három párt került volna be a parlamentbe, ha most tartottak volna országgyűlési választásokat

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az IDEA Intézet április végén és május elején elvégzett felmérése szerint ha május elején országgyűlési választásokat tartottak volna Magyarországon csak három párt jutott volna a magyar parlamentbe:

  • a Fidesz-KDNP,
  • a Magyar Péter-féle Tisztesség és Szabadság Párt, illetve
  • a Demokratikus Koalíció.

A kormánypártokra a felnőtt népesség tagjainak kicsivel több mint negyede szavazott volna (27%), ez egy hónap elején tartott országgyűlési választáson 39 százalékos szavazati arányt jelentett volna a biztos szavazó, pártot választani tudók között.

Az eredmények azt mutatják, hogy tavasz közepére a Tisza lett a második legnépszerűbb párt Magyarországon.

A felnőttek 15, a biztos szavazó, pártot választani tudók 21 százaléka adta volna szavazatát egy „most vasárnapi” országgyűlési választáson Magyar Péter pártjára. A Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népességben 11%, a biztos szavazók körében pedig 15 százalék. A Momentum és a Mi Hazánk egy május elején tartott választáson nem érte volna el az 5 százalékos választási küszöböt és az MKKP támogatottsága is hosszabb idő után a parlamenti bejutási küszöb alá esett.

Június 9-én azonban nem országgyűlési, hanem európai parlamenti és önkormányzati választásokat tartanak majd hazánkban, a vizsgálat eredményei pedig azt mutatják, hogy a népesség választási hajlandósága május elején meglehetősen magas volt, lényegesen magasabb annál, mint amilyen az EP-választásokon a korábbi években megszokottá vált.

Május elején, ha arra „most vasárnap” került volna sor, a felnőtt népesség tagjainak 56 százaléka 100 százalékosan meg volt arról is győződve, hogy június 9-én szavazni fog majd.

Az IDEA Intézet eredményei szerint, ha az európai parlamenti választásra május elején került volna sor, a szavazatok 40 százalékát a Fidesz-KDNP szerezte volna meg, míg a választáson résztvevők 21 százaléka a Tisza pártot, 17 százalékuk pedig a DK-MSZP-Párbeszéd közös listáját támogatta volna. Egy hónappal a választások előtt, e pártokon kívül, csak az MKKP európai parlamenti támogatottsága érte volna el még éppen az 5 százalékot (az adatfelvétel május 4-én zárult, aznap jelentette be Jakab Péter, hogy A Nép Pártján Mozgalom nem tudott listát állítani, így a párt még szerepelt a listák felsorolásában).

Adatfelvétel

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2024. április 25. és 2024. május 4. között vette fel online kitölthető kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére iskolai végzettség, életkor, nem, településtípus és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1500 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik