Külföld
LAS VEGAS, NV - AUGUST 12: Libertarian presidential nominee Gary Johnson gestures as he speaks during a 2016 Presidential Election Forum, hosted by Asian and Pacific Islander American Vote (APIAVote) and Asian American Journalists Association (AAJA), at The Colosseum at Caesars Palace August 12, 2016 in Las Vegas, Nevada. The forum provided an opportunity for presidential candidates or their representatives to speak to Asian voters directly.   Alex Wong/Getty Images/AFP / AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / ALEX WONG

Az egyik amerikai elnökjelöltnek fogalma sincs, hol van Aleppó

24.hu
24.hu

2016. 09. 08. 15:41

Korábban a témában:

Gary Johnson, aki a Libertárius Párt jelöltjeként az amerikai elnöki posztra pályázik, egy csütörtök reggeli tévéműsorban súlyos külpolitikai tájékozatlanságról tett tanúbizonyságot, egyebek között azt kérdezte a műsorvezetőtől, hogy mi az az Aleppó?

Johnsont az MSNBC televízió reggeli adásába hívták meg vendégnek, és a műsorvezető a szíriai helyzetről faggatta. A 63 éves politikus, aki korábban két ciklusban is Új-Mexikó szövetségi állam kormányzója volt, láthatóan információhiánnyal küzdött, bizonytalan volt, küszködött a válaszadással. A műsorvezető segítő kérdése így szólt: ha elnökké választanák, mit tenne az Aleppóban kialakult helyzet rendezésére? Gary Johnson szeme elkerekedett, majd csöppnyi szünet után visszakérdezett: “És mi az az Aleppó?” A műsorvezető azt hitte, hogy vendége tréfál, meg is jegyezte: “Ugye, viccel”.

Miután Johnson tényleg nem tudott semmit Aleppóról, az ostromlott szíriai városról, Mike Barnicle műsorvezető elmagyarázta, hogy Aleppó Szíriában van, a menekültválság központja. “Aha, már értem. Értem” – válaszolta Gary Johnson. Majd kifejtette, hogy szerinte a helyzet zavaros, és az egyetlen megoldás Szíriában az lenne, ha összefognának Oroszországgal, és diplomáciai úton vetnének véget a háborúnak, de – folytatta – “támogatjuk az ellenzéket, a Szabad Szíriai Hadsereget, a Szabad Szíriai Hadsereg viszont összefogott az iszlamistákkal is, és hát az is tény, hogy támogatjuk a kurdokat is, szóval szerintem ez egy igazi zűrzavar”. Majd leszögezte : a válságot “úgy fogjuk lezárni, hogy elkerülhetetlenül támogatjuk a rezsimváltást, dehát ezek a rezsimváltások mindig egy kevésbé biztonságos világhoz vezettek”.

A másik műsorvezető, Joe Scarborough – talán menteni próbálván a helyzetet – ezt követően arról beszélt, hogy a külpolitika “annyira jelentéktelen, hogy valakinek, aki az Egyesült Államok elnökségére pályázik, még csak nem is kell tudnia, mi az az Aleppó, hol van, és miért fontos”.

A Libertárius Párt, amelynek színeiben novemberben Johnson indul az elnökségért, jelenleg hétszázalékos támogatottságot tudhat magáénak.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.