Belföld

G. Fodor Gábor: A Magyar Péter-jelenség egy jókor jött pofon

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Az egész Magyar Péter-jelenség lényege, értelme, nem az, hogy ki Magyar Péter, hanem, hogy ki áll mögöttte – állította G. Fodor Gábor politológus az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorának legújabb adásában. A XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója nemrég Orbán kontra Soros címmel írt új könyvet, a beszélgetés során Soros neve gyakran előkerült.

G. Fodor Gábor szerint olyan nem létezik, hogy „valaki először felháborodik, hogy mit tettek a feleségével”, majd nem sokkal később már tízezres tüntetéseket szervez meg, és van mögötte egy politikai infrastruktúra. „Ami most történik, azt részben lehet önerőből lendületből csinálni, de a modern politika egy üzem, emberek, felület, pénz kell hozzá. Ahová fajult ez a dolog, az megmagyarázhatatlan anélkül, hogy ne láttak volna ebben az emberben egy lehetőséget arra, hogy zavart keltsen, romboljon” – véli a politológus. G. Fodor Gábor arra a kérdésre, hogy Magyar Péter Soros György embere-e először így felelt:

Azt gondolom, hogy azok az erők, amik arra törekednek, hogy megtörjenek egy olyan kormányzatot, amely több, mint bot a küllő között és több, mint tüske a köröm alatt, azok azt látták, hogy a régi ellenzék nem alkalmas a feladat végrehajtására.

Később Rónai Egon megint rákérdezett erre, de G. Fodor szerint ha ő azt mondaná, hogy ez nyilvánvalóan egy Soros-projekt, akkor az lenne a reakció, hogy G. Fodor nem bírja abbahagyni a sorosozást. „Magyar Péter illeszkedik abba a kesztyű báb formába, amit kigondoltak. Most már ismerjük a Soros-birodalom működését. Ismerjük a receptet.” – mondta végül G. Fodor.

Szerinte nem az történt, hogy Magyar Pétert kinevelték, hanem, hogy „ezt dobta a gép”. A politológus úgy látja, hogy a kegyelmi ügy a baloldali szavazók számára világosság tette, hogy a baloldali elit képtelen politikai előrenyomulást elérni. G. Fodor szerint jelenleg két strukturális problémával küzdenek a kormánypártok: az egyik a hosszú kormányzás kérdése, a másik, hogy a ciklus közepén vagyunk egy gazdasági visszaeséssel.

„Mégis ma ott tartunk, hogy a papírforma szerint az európai parlamenti választásokat a Fidesz nyeri, csak az a kérdés, hogy mennyivel. És azt mérlegelik 14 év kormányzás után, hogy a 40 százalék kudarc-e.” G. Fodor szerint most, amikor mindenki Magyar Péterről beszél, akkor a Fidesz célravezető taktikája a stratégia nyugalom lehet. Nem kell kapkodni,

a no migration, no gender, no war után oda lehetne írni, hogy no para.

Azt gondolja, hogy semmi meglepő nincs abban, amit látunk és szemfényvesztésnek tartja a jelenséget, de azt elismerte, hogy Magyar reményt ad az ellenzéki szavazóknak.

G. Fodor szerint a Magyar Péter-jelenség egy jókor jött pofon, miután a hosszú kormányzás strukturális problémái elkerülhetetlenek.

Az, amiben vagyunk, az egy elképesztő történtet, hogy valaki 14 év után így áll, ilyen társadalmi támogatottsággal. És a legnagyobb problémája most az, hogy lett ellenfél. (…) A verseny jót tesz mindenkinek.

Június 9-e értelme június 10-én kezdődik – mondta G. Fodor utalva arra, hogy most egyelőre nincs értelme komolyabb elemzéseknek, mert Magyar Péter egy flowban van, de ez nem lesz mindig így. G. Fodor szerint Magyar Péter nem jobboldali, hanem üres – majd megismételte, hogy ami most zajlik, az egy szemfényvesztés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik