Tech

Olyan szuperföldet találtak, amelynek légköre van

NASA, ESA, CSA, Ralf Crawford (STScI)
NASA, ESA, CSA, Ralf Crawford (STScI)

Szakértők egy csoportjának sikerült egy olyan Naprendszeren kívüli bolygót, egy úgynevezett exobolygót találnia, amely kőzetekből épül fel, és még légköre is van – írja a Reuters. A kutatók régóta keresik az ilyen égitesteket, mivel a Föld is egy atmoszférával bíró kőzetbolygó. Érdemes ugyanakkor hozzátenni, hogy az új objektum bizonyosan nem alkalmas az élet számára, hiszen pokolian forró.

Az égitest lényegesen nagyobb, mint a Föld, ám kisebb, mint a Neptunusz, az ilyen bolygókra szuperföldekként hivatkoznak. Az 55 Cancri e vagy Janssen nevű égitest rendkívül közel kering egy, a Napnál halványabb és kisebb tömegű csillaghoz, amelyet 18 óránként kerül meg.

A bolygót korábban is ismerték, légkörét a közelmúltban a James Webb űrtávcső segítségével detektálták. Az atmoszféra talán a hatalmas, felszíni lávaóceánból felszabaduló gázokból áll.

„A légkör valószínűleg szén-dioxidban vagy szén-monoxidban gazdag, de más gázok is lehetnek benne, például vízgőz és kén-dioxid. A jelenlegi megfigyelések nem tudják pontosan meghatározni a légkör összetételét” – mondta Renyu Hu, a NASA Jet Propulsion Laboratory és a Caltech munkatársa és a felfedezésről beszámoló tanulmány vezető szerzője.

Az atmoszféra vastagsága sem derült ki egyértelműen. Az 55 Cancri e mintegy 8,8-szor nagyobb tömegű, mint a Föld, átmérője pedig körülbelül kétszer akkora, mint a mi bolygónké. Csillagához való közelsége miatt felszíni hőmérséklete körülbelül 1725 Celsius-fok.

Valójában ez az egyik legforróbb ismert kőzet alapú exobolygó

– nyilatkozta Brice-Olivier Demory, a Berni Egyetem kutatója és a csapat tagja.

A szakértők azt feltételezik, hogy az égitest kötött tengelyforgású, vagyis mindig egyazon oldalát mutatja csillaga felé. Az 55 Cancri e kozmikus szempontból igen közel, nagyjából 41 fényévre fekszik. Rendszerében két csillag, illetve négy másik bolygó is megtalálható, utóbbiak mind gázóriások.

Az 55 Cancri e légkörének felfedezése azért meglepő, mert ilyen közelségben a csillag sugárzásának elvileg el kellene pusztítania az atmoszférát. A légkör valószínűleg azért maradhat fenn, mert a felszíni lávaóceán gázai folyamatosan feltöltik.

A csillagászoknak eddig csak olyan exobolygóknál sikerült légkört kimutatniuk, amelyek gázóriások. A kutatók abban bíznak, hogy a James Webb űrteleszkóp segítségével rövidesen újabb atmoszférával bíró kőzetbolygókat is észlelhetnek, és ez akár az idegen élet keresésében is segíthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik